Яжте ръжен хляб, не се пълнее, даже е полезно

Редовната консумация на ръжен хляб допринася за профилактиката на сърдечно-съдови заболявания. Това твърди след множество проучвания Марина Костюченко, директор на Изследователския институт по хлебно производство. Известният експерт отрече твърденията и митовете, че яденето на хляб води до затлъстяване.

„Ако ядете парче черен или ръжен хляб на закуска, няма да качите нито килограми, нито дори един грам. Хранителната му стойност е ниска, един хляб съдържа от 250 до 500 килокалории в зависимост от брашното“, обясни тя.

Според Костюченко ръженият хляб има по-високо съдържание на фибри, отколкото зеленчуците и плодовете. Тя добави, че ръжeните протеини са по-пълноценни по аминокиселинен състав. „Постоянната консумация на такива продукти допринася за запазването на здравето, предотвратяването на сърдечно-съдови и други заболявания“, заключи е експертът.

По-рано диетолози публикуваха резултати от последните им изследвания, които доказват, че кафето влияе много добре на отслабването. Подчертава се, че ако хората искат да изгарят мазнини, тогава чаша редовно кафе, ако се приема малко преди тренировка или започване на работа, ще увеличи сърдечния ритъм. „Основното нещо е да го контролирате. Тъй като ефективното изгаряне на мазнини се случва в определен коридор на сърдечната честота. И да не прекалявате с кафето“, съветват учените.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *