„Юнайтед груп” купува „Виваком” за 1,2 млрд. евро

Телекомуникационната и медийна компания “Юнайтед Груп” обяви, че се е съгласила да придобие водещия български телекомуникационен оператор “Виваком”, съобщава Ройтерс.

Все още не се разкрива сумата на сделката, но според различни източници става въпрос за 1,2 млрд. евро (около 1,33 млрд. долара).

“Виваком” беше обявена за продажба по-рано тази година, като “Юнайтед Груп” остана единственият кандидат в преговорите за придобиването й.

Очаква се сделката да приключи през второто тримесечие на 2020 г. при условия, включително получаване на подходящи антимонополни одобрения”, посочват в съвместно съобщение “Юнайтед груп”, “Виваком” и БиСи Партнърс.

United Group е най-голямата кабелна компания в Сърбия. Тя има бизнес и в други държави в региона и описва себе си като “най-големият алтернативен телеком доставчик в държавите, съставящи бивша Югославия”. Тя беше собственост на KKR, но американският фонд продаде мажоритарния дял на BC Partners преди година. Кандидат за нея бе Петр Келнер, който придоби бизнеса на Telenor в региона и поиска да купи “Нова телевизия”, но получи отказ от Комисията за защита на конкуренцията.

Бъдещата продажба на Vivacom ще бъде една от двете големи сделки с чуждестранно участие до края на 2019 г., след като инвестиционният фонд PPF на чеха Петр Келнер остана единствен кандидат за Central European Media Enterprises, която притежава и българската bTV.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *