“Нека не си говорим за най-лошия сценарий. Това, което най-вероятно ще се случи, ако цените тръгнат много сериозно нагоре, е увеличение с 10 ст”, прогнозира Светослав Бенчев

Цените на горивата у нас няма да стигнат 4 лв. за литър заради войната в Израел. Това обясниха за БНТ от Българската петролна и газова асоциация. Ако конфликтът се разрасне до държави износителки на петрол, то тогава е възможно увеличение с до 10 ст.

Въпреки че вчера петролът сорт “брент” поскъпна на международните пазари, финансистите отчитат спад за последните 5 търговски сесии. През днешния ден той се търгува за около 88 долара за барел. За същия период цената на бензин А95 у нас се понижава средно с 2 ст.

“Няколко дни преди да се случи ситуацията в Израел цените на суровия петрол паднаха на международните пазари, след като стана тази война цената отново тръгна нагоре, но не надмина стойностите, които бяха достигнати В този смисъл не очаквам в настоящия момент да има повишение на горивата, но това е под условие, че този конфликт не се разрасне защото, ако той се разрасне и особено, ако засегне държави износителки на петрол това със сигурност ще увеличи цената”, коментира Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация.

“4 лв. цена на горивата при 90 долара за барел няма как да видим, ако поскъпнат до 95-96 долара за барел, ще има поскъпване в рамките на стотинки, но за 4 лв. изобщо не можем да говорим. Поне към настоящия момент, освен ако не се случи нещо супер извънредно”, смята Бенчев.

“Нека не си говорим за най-лошия сценарий. Това, което най-вероятно ще се случи, ако цените тръгнат много сериозно нагоре, е увеличение с 10 ст., но никой не може да го прогнозира”, допълни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *