Щастието все пак е в парите

Учени откриха, че колкото повече финансови средства имаме, толкова по-добре

 

Американски учени отрекоха проучване, направено преди десетилетие, което твърди, че нивото на щастие не се променя след достигане на доход от 75 хиляди долара годишно, пише „Газета.ру“, цитирана от БГНЕС. Ново проучване показвало, че повечето пари правят хората по-щастливи. Руснаците обаче, за разлика от американците, се нуждаят от по-малко пари, за да бъдат щастливи, показва проучването сайта за търсене на работа Superjob.

Проучването показало, че руснаците се нуждаят средно от поне 166 хиляди рубли месечно (2180 долара) за пълно щастие. Освен това мъжете се нуждаят от 28% повече – 187 хиляди рубли, отколкото жените, които са съгласни и с 146 хиляди рубли.

Най-много са исканията от московчани, които желаят да получат по 220 хиляди рубли на месец, следвани от жителите на Владивосток – 200 хиляди рубли и Ростов на Дон – 190 хиляди рубли. За жителите на Санкт Петербург 176 хиляди рубли месечно са достатъчни, за да бъдат щастливи.

През 2010 г. американски учени установиха, че за щастието е достатъчна определена сума пари, която те изчисляват на 75 хиляди долара годишно. Икономистът Ангъс Дийтън и психологът Даниел Канеман обявиха, че парите повишават нивото на щастие, но до определена граница. И след летвата от 75 хиляди долара, състоянието на щастие не се повишава. През 2021 г. обаче тези твърдения бяха опровергани от ново проучване, в което се съобщава, че нивата на щастие продължават да се повишават над този праг.

Работата на Мат Килингсуърт, старши научен сътрудник от университета в Пенсилвания, се основава на данни, събрани от 33 000 възрастни американци. За да проследи нивото на щастие, той разработил специално приложение. Потребителите на приложението получавали известия, на които трябвало да отговорят, дали са доволни и защо.

В резултат на експериментите ученият стигнал до заключението, че нивото на постигнато благополучие не спира да расте с около 75 хиляди долара годишно, но продължава да се увеличава в съответствие със същата тенденция.

„Богатството променя живота, разбира се, но има много други неща, които са също толкова, ако не и по-важни“, коментира обаче Килингсуърт. „Можете да не печелите много и пак да сте щастливи“, казва той.

Според класацията на ООН най-щастливите хора живеят във Финландия, Дания, Швейцария, Исландия и Норвегия, където средните доходи след удържането на данъци са от 3 до 5 хиляди долара на месец (или 36 хиляди долара годишно). Русия в това класиране през 2020 г. зае 73-то място, след Таджикистан и Молдова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *