Щангистите с пет титли на Европейското в Тирана

България доминира тотално на Европейското първенство по вдигане на тежести за мъже и жени в Албания. Христо Христов спечели петия златен медал за страната ни, след като грабна безапелационно титлата в кат. 109 кг.

Варненецът сътвори истинско „шоу на превъзходството“, като започна изхвърлянето когато всички останали вече бяха приключили опитите си и още с първата поява на подиума си осигури златото в движението със 175 кг. След това с лекота добави още 5 кг към преднината си пред останалите и едва на 182 кг не можа да закова щангата над главата си. Така Христо имаше преди изтласкването 6 кг преднина пред грузинеца Георги Кхеидзе.

След паузата българинът започна с 206 кг, които преодоля от втория опит и после с 211 кг направи невъзможни усилията на Кхеизде за златото. Грузинецът трябваше да вдигне в последния си опит 218 кг, но те го затиснаха, а това означаваше три златни медала за българина и титла в общото класиране с двубой 391 кг, на 7 кг пред Кхеидзе и на цели 20 кг пред бронзовия Арсен Мартиросан от Армения.

Христо Христов е състезател на Клуб „Титан“ – Варна с треньор Живко Николов. Европейски шампион до 20 г. от Букурещ 2019, същата година спечели бронз на световното в изхвърлянето във Фиджи. През 2018 г. стана олимпийски вицешампион за младежи в Буенос Айрес и се върна със злато от европейското за юноши до 17 г. в Милано. Година по-рано стана шампион на континента в първенството до 17 г. в Прищина, а през 2020 г. грабна златото на преодолимпийския турнир за Световната купа в Малта. Миналата година е европейски вицешампион за мъже в кат. 109 кг в Москва, световен шампион за младежи до 20 г. г в Ташкент, четвърти на световното за мъже в Ташкент и пети на олимпиадата в Токио, където бе много ощетен от реферите.

Златото на Христов е 8-ия медал само в двубоите за България на европейското в Тирана. С титли са Ангел Русев, Иван Димов, Валентин Генчев, Дейвид Фишеров и Христо Христов, вицешампион е Карлос Насар, а Габриел Маринов и Божидар Андреев грабнаха бронз. Общо с 23 медала (13 от които златни) в отделните движения сме лидери в общото класирането по нации преди края на шампионата днес, а при мъжете спечелихме половината от 10-те категории.

Българското участие на Европейското в Тирана вече завърши – Джесика Иванова (87) финишира девета. В изхвърлянето тя финишира на 88 кг, а в изтласкването преодоля 110, като с двубоя от 198 кг бъллгарката се нареди предпоследна в категорията. Шампионка с двубой от 252 кг (109+143) стана представителката на Норвегия Солфрид Коанда. Среброто заслужи Анастасия Маниевска от Украйна с 237 кг, а бронзът остана за Анастасия Хотфрид (Груз) с 235 кг.

При жените България взе един медал в лицето на Мария-Магдалена Кирева със среброто в изхвърлянето на категория 76 килограма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.