Шпионски трилър около сдружение “Русофили” навръх 9-и септември

Прокуратурата привика бившия главен редактор на партийния в. “Дума” Юрий Борисов заради дело за шпионаж

Навръх 9-и септември прокуратурата привика за разпит бившия главен редактор на партийния вестник “Дума” Юрий Борисов, който е един от секретарите на Националното движение “Русофили”. Първоначалната информация бе, че Борисов е бил арестуван и докаран в следствения арест с белезници в рамките на разследване за шпионска дейност, при което други активисти на сдружение “Русофили” са били извикани за разпит. Новината бе съобщена от партийния вестник на БСП, а липсата на официална информация в продължение на часове логично отвори вратата за различни спекулации. Едва в края на деня държавното обвинение излезе с лаконично съобщение.

Спецпрокуратурата води дело за шпионаж в полза на чужда държава, става ясно от него. Участват още ДАНС и следователи. Борисов не е бил арестуван, а само разпитан като свидетел. Към момента няма и повдигнати обвинения. Допълнителна информация ще се даде, когато интересите на разследването позволяват, пишат от прокуратурата.

В късния следобед близки до социолога Живко Георгиев потвърдиха пред Mediapool, че и той е бил привикан за разпит, независимо, че не е член на “Русофили”. Георгиев е бил питан дали познава председателя на сдружение “Русофили” Николай Малинов и ген. Леонид Решетников, чието име бе замесено в издигането на Румен Радев за президент преди три години. Георгиев е бил разпитван и за социологическо проучване за геостратегическите нагласи на българите, което по-рано е провел.

Към момента не е ясно дали разпитът му е свързан с този на Юрий Борисов.

Единственият източник на информация през целия ден бе вестник “Дума”, който се позова на съпругата на Борисов – журналистката Дора Чичкова.

По-късно вестник “24 часа” съобщи, че е задържан и председателят на движение “Русофили” Николай Малинов. Тази информация не е потвърдена официално.

В понеделник вечерта вътрешният министър Младен Маринов отказа да даде информация по случая.

“И към момента се провеждат процесуално-следствени действия по следствено дело, което е под контрола на Спецпрокуратурата съвместно с ДАНС и МВР. Не мога да дам повече информация. В утрешния ден ще дадем повече подробности по отношение на всичко това, което се е случило”, обясни Маринов пред БНТ.

Освен с проруската си дейност в България, през годините сдружение “Русофили” е демонстрирало и бизнес интереси свързани с Корпоративна търговска банка, в тясно сътрудничество с руски кръгове около “православния” олигарх Константин Малофеев.

Юрий Борисов и други “русофили” – на разпит

“Дума” твърди, че от връченото определение за обиск на Юрий Борисов ставало ясно, че той е търсен във връзка с дело, образувано на 3 юли 2019 г. по чл. 105 от Наказателния кодекс. Той гласи, че който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да ѝ служи като шпионин, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години.

Пред “Дума” зам.-председателят на НД “Русофили” Владимир Чучуев разказва, че рано сутринта в специализираната прокуратура е била извикана в качеството си на свидетел главният секретар на движението Кристина Иванова. За разпити са били привикани още заместник-председателят на “Русофили” Милен Чакъров, почетният председател Енчо Москов, проф. Ваня Добрева, член на НС на БСП, други членове на Изпълнителното бюро на организацията.

Енчо Москов потвърди за случилото се пред Mediapool, но не пожела да разкаже за какво е разследването. Според него то не се отнася до дейността на “Русофили”.

Според “Дума” домът на Борисови е бил обискиран, иззети са компютри и различни документи. Юрий Борисов е отведен от полицията за разпит в спецпрокуратурата. Преди дни той е имал сериозна сърдечна атака и не се чувства добре физически, разказва неговата съпруга.

От “Дума” не са успели да се свържат с председателя на “Русофили” Николай Малинов, нито с неговата съпруга Даниела. По неофициална информация в техните офиси и в дома им също се извършват обиски. Сутринта Малинов е трябвало да участва в предаване по бТВ, но не се е явил в студиото.

Сдружение “Русофили”, Малофеев, Решетников

Сдружение “Русофили” посочва в сайта си, че има за цел “да развива приятелството и сътрудничеството между България и Русия на основата на историческите традиции, православно-християнските и славянските идеи и ценности”.

Твърди също, че към септември 2016 г. сдружението има 224 организации и над 35 000 организирани членове. Сдружението всяка година провежда различни акции, включително и традиционен събор край язовир “Копринка”, на който обикновено идват висши представители на БСП.

Председател на сдружението е Николай Малинов, а почетен председател Енчо Москов. Малинов е бивш издател на в. “Дума” и бивш член на БСП със солидни руски връзки.

Преди няколко месеца президентът на Русия Владимир Путин го награди с “Орден на дружбата”.

Член на сдружение “Русофили” е и сегашният депутат от БСП Александър Симов.

През 2017 г. Николай Малинов е награден с орден от асоциацията за руско историческо просвещение “Двуглав орел”, ръководена от олигарха Константин Малофеев в близко сътрудничество с Леонид Решетников, бивш кадър на руското разузнаване и бивш ръководител на Руският институт за стратегически изследвания (РИСИ), който се занимава с геополитически анализи и е подчинен пряко на президента Владимир Путин.

Името на Решетников особено нашумя покрай интригата, че на среща с Корнелия Нинова той е препоръчал кандидатурата на Румен Радев за президент. Нинова отрече подобна намеса. Известно е, че социологът Живко Георгиев е направил аналитично изследване за профила на печелившия кандидат-президент, в който през 2016 г. се е вместила персоната на Радев.

Руският олигарх Малофеев е известен като спонсор на проруските сепаратисти в Източна Украйна и името му фигурира в списъка със санкции на ЕС и САЩ. Присъствието му в “черния списък” вероятно е една от причините да се осуетят негови бизнес планове в България. Той не скри, че помага на Николай Малинов да купи ТВ 7 (която бе финансирана от собственика на КТБ Цветан Василев и фалира малко след нея), но това не се случи.

Освен това Малфоеев е бил в контакт с банкера Василев, както стана ясно през 2015 г., когато свързаният с руския олигарх бизнесмен Дмитрий Косарев обяви, че притежава контролния пакет на БТК и оспори сделката на Спас Русев за телекома.

Иначе “Двуглав орел” проповядва възраждане на монархията в Русия като империя, основана на православието и твърд привърженик на Путин.

Прокурорската акция срещу актива на сдружение “Русофили” идва дни след безпрецедентно острата позиция на българското Външно министерство по повод организираната от руското посолство изложба “75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма”. От МВнР заявиха, че “щиковете на Съветската армия донесоха на Източна Европа репресии”.

Това предизвиква съмнения, че става дума за опити на ГЕРБ да се представи като антируска и прозападна партия, за да отнеме гласове на “Демократична България” и други кандидати на предстоящите местни избори. Засега няма потвърждение на тази версия, но подозрителното мълчание на прокуратурата за арестите на русофилиски дейци подклажда разнообразни слухове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *