Шпионски скандал с руски дипломат у нас

Образувано е досъдебно производство за престъпление срещу страната след сигнал от ДАНС, съобщиха от Спецпрокуратурата. Става въпрос за руски дипломат, който е акредитиран у нас като първи секретар в Посолството на Руската федерация в София.

От септември 2018 г., на територията на страната руски дипломат събира информация, която представлява държавна тайна в полза на чужда страна, твърдят от спецпрокуратурата.

Фактите в сигнала са потвърдени изцяло. От септември 2018 г. – почти година, руски гражданин е разузнавал като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО.

Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на информация, която представлява държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги. Заради имунитета, предоставен на дипломата от Виенската конвенция, наказателното производство срещу него е спряно.

На 25 октомври 2019 г. главният прокурор Сотир Цацаров е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *