„Шпигел“: Цацаров и Борисов са нарушили закони, за да угодят на Ердоган

Българското правителство и бившият главен прокурор Сотир Цацаров са помогнали на Турция в преследването на няколко опоненти на режима в Анкара и по този начин са нарушили международни конвенции и правни принципи, пише авторитетното издание “Шпигел“ в свое разследване по темата.
Материалът е публикуван под заглавие „Как българският премиер Борисов се превърна в слуга на Ердоган“. Dnevnik. bg oтбелязва, че е използвана думата handlanger, която има смисъл на лоялен служител, поддръжник или помощник, който не е някой важен подизпълнител в системата, но изпълнява съмнителни или криминални действия и единствената им стойност за една организация е, че са безусловно лоялни на боса.
В публикацията е описан случаят на Абдула Бююк, в чиято депортация от България са участвали и български спецслужби.
Бююк е бил издирван от Анкара заради подозрения за връзки с организацията на проповедника Фетулах Гюлен. Той е бил тихомълком предаден на турските власти през август 2016 г. по начин, който е критикуван от много места. Това стана без съдебен процес, без възможност той да се консултира с правен съветник или семейството си или да инициира обжалване срещу предаването, а вицепрезидентът Маргарита Попова е отказала политическо убежище на турския гражданин.
Сега германското списание разкрива, че съдбата на Бююк е била обсъждана – или по-скоро предрешена – още в първите дни след опита за преврат през лятото на 2016 г. Изданието се позовава на секретни съобщения от турското посолство в София.
„Веднага след опита за преврат в Турция премиерът Борисов и ръководителят на тайните служби се срещнаха с турския посланик в София. Според турски дипломатически доклад разговорът е бил за случая с Бююк.
„Г-н Борисов разбира колко сериозен е въпросът… Правилното сега ще е да се организира лична среща на най-високо държавно ниво между правосъдните органи, за да започне нов съдебен процес“, пише в документа.
В друго съобщение от посолството турските дипломати обявяват, че премиерът ще уреди да се намери „бързо уреждане на въпроса“, пише списанието, цитирано от dnevnik.bg.
„Фактически скоро след това е имало среща между турския посланик и тогавашния български прокурор Сотир Цацаров. От съобщението излиза, че, изглежда, висшият магистрат е предал на турците деликатна информация за Бююк. Турската страна била подканена да изпрати ново искане за екстрадиране. „Главният прокурор Цацаров ще излезе през август в годишната си отпуска. Но преди това той лично ще се заеме със случая“, пишело в писмо на посолството за вътрешна кореспонденция.“
Заключението е, че „тайните съобщения от турското посолство, които „Шпител“ получи, сочат, че Борисов, Цацаров и тайните служби на България активно са участвали в депортирането на член на турската опозиция (…) и то след като български съдилища преди това категорично са отхвърлили искането за екстрадиране“.
Изданието твърди, че по този начин Борисов е помагал на Турция да преследва политически опоненти, а това нарушава международни конвенции. В повечето европейски държави, продължава „Шпигел“, съдът смята делата в Турция след метежа за политически мотивирани и блокира екстрадирането на турски граждани, защото не могат да разчитат в родината си на честен процес. „В случая с Бююк и в България две съдилища са стигнали до същите изводи.“
Ердоган обвинява Германия в подпомагане на тероризма, нарича Франция „провокатор“, през март изпрати хиляди мигранти по гръцката, но не и по българската, граница и през последните седмици заплашва с война Гърция, но на една страна от ЕС подобни тиради на турския президент са ѝ спестени, допълва авторът Максимилиан Проп. „Между Ердоган и Борисов има специално приятелство.“
Бююк повече от 3 години след екстрадирането е арестуван, като е под домашен арест от декември 2019 г. „Сходна изглежда съдбата и на други 7 турски граждани, депортирани от България през октомври 2016 г. Нито Борисов, нито Цацаров пожелаха да коментират нещо по въпроса, когато ги потърсихме.“
„Шпигел“ казва, че „тайното сдружаване с турския режим“, което, изглежда, е извършил Цацаров, изобщо не се е отразило на кариерата му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *