Драстичен ръст в търсенето на уреди на ток на прага на отоплителния сезон. Заради поскъпването на природния газ все повече потребители са готови да сменят парното и печките на газ с климатици и електрически радиатори. Колко ще струва зимата с различните типове отопление и ще издържи ли електрическата мрежа, ако абонатите на парно и газ преминат на ток?

От август синьото гориво поскъпна с рекордните 60%, а от септември искането е за нов скок – с около 6 на сто. Очакванията са това да повлече нагоре и сметките за домакинствата на газ и парно още от предстоящия отоплителен сезон. Нагоре вече вървят и цените на дървата и пелетите.

Поскъпването им спрямо миналата есен е между 2 и 3 пъти. В същото време все повече домакинства търсят климатици и електрически радиатори като алтернатива на скъпия газ. Според изчисления на Центъра за енергийна ефективност сметката за следващия отоплителен сезон за апартамент от 65 кв. м в газифицирано жилище ще достигне почти 2100 лв.

Сред скъпите варианти са и отопление с пелети – 1564 лв., и с духалки на ток – близо 1300 лв. Ако сте на централно парно, сметката за сезона ще достигне 800 лв., но ако цената на топлофикациите се запази. По-евтино ще е отоплението на дърва, но ако вече сте ги купили, както и с климатик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *