Шменти капели! Борисов нямал нищо общо с номинацията на Цацаров за шеф на КПКОНПИ

Премиерът се шегува с Доналд Туск – и той бил единствен кандидат в ЕНП – като в България

В опит да се пошегува с предстоящия избор на председател на Европейската народна партия, премиерът Бойко Борисов го “сравни” с този на Иван Гешев за главен прокурор в България. Причината – и бившият председател на Европейския съвет Доналд Туск е единствен претендент за поста в най-голямото европейско политическо семейство.

„Ами, практика и тука е като в България – има само един кандидат“, каза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ е на конгрес на ЕНП в Хърватия, където се избира ново ръководство. В няколко минути Борисов успя да коментира отсъствието на премиера на Унгария Виктор Орбан от конгреса, но и отби въпросите на журналистите за номинацията на Сотир Цацаров за шеф на антикорупционната комисия, известна със съкращението КПКОНПИ.

Борисов определи Доналд Туск като голям приятел на България и припомни неговата реч на български език, произнесена като председател на Европейския съвет по време на българското европредседателство.

Обичам го като баща, като брат, като един изключителен човек, каза за него Борисов.

По думите на лидера на ГЕРБ много от партиите на ЕНП не изповядват ценностите на дясната фракция – „съюзяват се със социалисти, комунисти и леви“.

Борисов каза, че унгарският премиер Виктор Орбан е много добър приятел на България, но в някои свои решения неслучайно си е получил съдбата да го няма на конгреса на ЕНП (през март тази година членството на неговата партия “Фидес” беше замразено, бел. ред).

„От друга страна той е антикомунист до дъното на душата си. От друга страна ценностите на ЕНП… и аз съм го казвал пред него… да изгониш университет, неправителствени организации… да, не всички са ни любими, но това е демокрацията, това е 21 век.

Доналд ще бъде твърд председател, такъв, какъвто точно ни трябва за това време, което предстои“, коментира Борисов.

Попитан за номинацията на главния прокурор Сотир Цацаров, чиито мандат изтича, за шеф на антикорупционното звено, лидерът на най-голямата партия в българския парламент отговори:

„Това е работа на парламентарните групи и на парламента. Аз много рязко разделям работата на парламента, кабинета и институциите.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *