Генералният директор на държавното предприятие „Ръководство на въздушното движение“ (ДПРВД) Георги Пеев е бил заложен на дузпата от премиера Николай Денков, но се е спасил от уволнение в последния момент, след като за него е бил платен солиден подкуп от мастит руски бизнесмен, част от икономически кръг за „специални финансови операции“, действащ под командата на руския посланик в България Елеонора Митрофанова. Това разкриват пред „Уикенд“ запознати със задкулисната битка, която се води във властта за рокади на ключови държавни позиции.

Чувствителна информация с гриф „строго секретно“ за влиянието, което руското посолство има над началника на въздушното движение в България е била предоставена още преди месец на премиера Николай Денков от служители на ДАНС, които заобиколили устна заповед на шефа на Държавната агенция за национална сигурност Пламен Тончев въпросната разработка да бъде укрита от министър-председателя.

Според информатора от ДАНС още преди няколко месеца Георги Пеев е бил уличен като брънка от „петата колона“ на Русия в България, а военният министър Тодор Тагарев настоял за уволнението му. Въпреки това и до ден днешен високопоставеният държавен служител не е отстранен от поста си, като според запознати той се ползвал с подкрепата дори от някои от ръководните фактори в управляващата партия „Продължаваме промяната“, въпреки че е много близък до президента Радев.

В аналитична разработка на ДАНС по отношение на Георги Пеев се твърди, че през 2018 г. началникът на РВД – България е посетил Москва за предоставяне на аеронавигационно обслужване, въпроси, свързани с въздушните трасета над Крим, анексиран от Русия и впоследствие последвал отказ от предоставяне на въздушно трасе над Украйна, чрез преместване на точка INKOM от страна на България.

„Има данни за вербовка от Москва по отношение на Георги Пеев, като срещу неговото решение

по въпроса с аеронавигационно обслужване остро изказа директорът на „Евроконтрол“ в писмо до министъра на транспорта в България“, се твърди в доклада, посветен на действията на Пеев в полза на Русия и срещу Украйна.

Според разработката решението на директора на „Ръководство на въздушното движение“ за преместване на точка INKOM от страна на България е нанесло тежък финансов удар по гражданската авиация на Украйна.

Интересен детайл е, че Георги Пеев в качеството си на директор на държавно предприятие с две ведомствени почивни бази – в курорта „Св. св. Константин и Елена“ и в град Банско, категорично отказа да ги предостави на украинските бежанци, въпреки че базите са претърпели ремонти именно с цел в тях да бъдат настанени майки и деца, бягащи от руските окупатори на Украйна. С мотив, че почивните станции на „Ръководство на въздушното движение“ са нужни на държавното дружество за провеждането на обучителни семинари, а и за отдих на семействата на работещите там, на които се полагали тези привилегии, Георги Пеев категорично отказал да се съобрази с приетото от Министерски съвет на 18 май 2022 г. решение за настаняване на украинци, получили временна закрила в държавни почивни бази за отдих.

Според източник от ДАНС съществуват данни, че Георги Пеев регулярно е предоставял поверителна информация за въздушното пространство на България на руското посолство. Твърди се, че в началото на годината шефът на РВД е провел серия от срещи с майор Станислав Ангелов, началник на Центъра за подготовка и обучение на военните в Долна Митрополия, като опитвал да кадрува и назначава посочени от него служители във военновъздушните обучаеми бази в Долна Митрополия и Чешнегирово. Майор Ангелов обаче отклонил опитите на Георги Пеев да кадрува в българската армия и докладвал където трябва за опита за вмешателство.

Дългогодишният директор на „РВД“ Георги Пеев не за първи път е обект на проверки заради съмнения за движени от него далавери за десетки милиони левове. Миналата пролет Пеев, който получава месечна държавна заплата от 56 000 лева, беше поставен на мушката на тогавашния финансов министър Асен Василев заради множество неправомерно възложени „инхаус поръчки“. От посочените тогава данни стана ясно, че Георги Пеев е ощетил държавата с 65 млн. лв.

Според запознати от обкръжението на военния министър Тодор Тагарев, диспечерът на въздушните полети в България е бил предложен за уволнение от него с мотив, че през пролетта на 2017 г. е похарчил по непрозрачен начин и без провеждането на задължителна обществена поръчка около 14 млн. лв. (6 милиона британски лири) за обучение на 10 човека в частен център в Англия, макар Великобритания в този период вече да не е била част от Европейския съюз.

„Обучението за ръководители на полети е задължително, но предприятието „Ръководство на въздушното движение“ разполага с авиационен учебен център за своите нужди, в който пилотите можеха да се обучават. А равносметката от проведеното обучение е следната – от общия брой обучаеми 10 човека още в самото начало са дисквалифицирани четирима, а от завършилите 6 човека само трима работят в сектор „Контрол“, за който са били изпратени да се обучават.

Останалите бяха прехвърлени на други работни места, за което отново преминаваха през обучение“, разказва запознат със схемите на Пеев.

Интересна подробност е, че макар повелителят на въздушното пространство на България да е заклет русофил, той не притежава имоти в любимата Москва, а във „вражески“ Лондон. Още през 2018 г. Пеев е закупил за 4 млн. паунда построен апартамент в тузарския лондонски квартал „Кенсингтън“, а някои подозират, че покупката е свързана с огромната сума, платена за обучението на ръководители на полети в Англия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *