Шефът на ВАС платил 15-20 000 лв. за мебелите в евтината си къща. Кеш и в нарушение на закона

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) – съдия Георги Чолаков е платил повече от 10 000 лв. за „добрата оферта“ за къщата с басейна в Пчелин. Освен за имота, той е платил в брой „петнайсет-двайсет хиляди лева“ за „дивани и гоблени“ на бившия собственик. По това време плащанията над 10 000 лв. кеш вече са забранени от закона. Продавачите имат бизнес отношения с „амфетаминовата вдовица“ Искра Георгиева Генкова-Капаноглу. Нейни фирми имат сериозни съдебни спорове за водоползване, които се решават във ВАС, където Чолаков тогава е върховен съдия.

Както разкри BIRD, настоящият шеф на Върховния административен съд успява да придобие къща с минерален басейн в китното курортно селище Пчелин за символичната цена от 10 000 лв. Според експерти, само изграждането на басейна или оградата на имота струват повече.

Сделката е изповядана на 18.02.2016 г. Георги Чолаков купува къща за гости с басейн с топла минерална вода от дружеството „Еко Клуб” ООД. Екипът на BIRD.BG изследва внимателно сделката и констатира, че Чолаков купува поземлен имот с площ 790 кв. м., жилищна сграда с площ по документ 0.000 кв. м. и стопанска постройка с площ по документ 0.000 кв. м.! Но според кадастъра площта на поземления имот е 828 кв. м.

Подобни финансови параметри обосновават хипотезата, че сделката е симулативна – изповядана е на стойност, близка до данъчната оценка, а всъщност Чолаков в платил остатъка до реалната цена в брой. Тъй като продавачът е търговец, това е търговска сделка и изповядването ѝ на тази цена, при условие, че реалната е по-висока, е ощетило бюджета.

Разбира се има и втора хипотеза, че просто къщата е дар или насрещна престация за услуга, която съдията е извършил някому за нещо. Всичко това поражда подозрения, че придобиването на имота е част от някаква корупционна схема.

Кой продава с „добра оферта“?

Още по-любопитни са контрагентите на Чолаков по тази така съмнителна сделка. До 18.12.2008 г. собственик на парцела с постройките в с. Пчелин е Андрей Асенов Георгиев. Той е свързан с друг проект за „къща за гости” в Батак, също с анулиран договор за еврофинансиране от ДФЗ.

На 18.12.2008 г. парцелът с постройките, които на хартия са с нулева квадратура, е придобит от „Еко Клуб” ООД. Дружеството е регистрирано 6 дни по-рано на 12.12.2008 г. от съдружниците Надя Валентинова Дечева (по баща Запаренкова) и Румяна Илиева Дечева. Фирмата е имала проект за „къща за гости” в с. Пчелин на стойност 264 642 лв., имала е и договор с потвърдена от ДФЗ субсидия с европейско финансиране, който впоследствие е анулиран. След малко повече от 7 години (на 18.02.2016 г.) „Еко Клуб” ООД продава имота на Георги Чолаков.

Румяна Илиева Дечева (родена 1948 г.) е свекърва на Надя Валентинова Дечева и майка на Стефан Симеонов Дечев. Последният е свързан със 7 фирми, две от тях пък са регистрирани с доставки по ПРСР.

Стефан и Надя Дечеви

Стефан Симеонов Дечев е едноличен собственик на „Йоан Златоустий” ЕООД. Фирмата е с дейност по НКИД: къмпинги, вкл. места за каравани. Имейлът на фирмата в Търговски регистър съвпада с имейл даден за контакт в сайт на Къмпинг Екоклуб Варна, с регистрация като място за настаняване – Къмпинг „Еко Клуб” в Аспарухово, Варна. Фирмата присъства в базата данни, като жалбоподател по административни дела срещу актове на кмета на Банско, но ги жали без успех.

Преди сделката с Георги Чолаков, съдружничката в „Еко Клуб” ООД Румяна Дечева е в управата на три свързани болници: „Специализирана болница за рехабилитация – Баня“ АД, „Специализирана болница за рехабилитация – Банкя“ АД, „Специализирана болница за рехабилитация – Сапарева баня“ АД.

В собствеността и в Съвета на директорите на рехабилитационните болници участват добре известната от криминалните сводки Искра Георгиева Генкова-Капаноглу – „амфетаминова вдовица“ на брутално убития с ножица във врата бизнесмен от годините на „Кинтекс” Явус Капаноглу. Към момента на убийството му разследващите работят по две версии. Първата е, че убийството му е свързано с наркотрафик. По-малко вероятната хипотеза е престъплението да е било провокирано от интереси в хотелиерския бизнес.

Към онзи момент оперативните работници правят връзка и с разстрела на Иво Марков-Сиджима. Двамата са сродени. Те са ликвидирани за по-малко от денонощие. Това засилва подозренията, че причината за убийствата е трафик на кокаин. Публикации свързват тези убийства с престъпната дейност на Евелин Банев – Брендо.

След убийството на Явус, синът му Мурат Явуз Капаноглу е разследван за съпричастност към наказателната бригада от столицата, която млати гардовете на Братя Галеви във „Вардар 7” през 2014 г. Дъщеря им Дениз Явуз Капаноглу опитва да развива своя модна линия, но иначе също е ангажирана с лечебните заведения, като майка си.

„Чичо Гошо ме спаси“

Потърсен по телефона Стефан Дечев се декларира като реалният собственик на „Еко Клуб“, който се е занимавал с къщата и продажбата ѝ. Той наричаше съдия Чолаков „Чичо Гошо“ и сподели, че те са далечни роднини, но не можа да си спомни по каква точно линия. Според него цената от 10 000 лв. за имота била справедлива, а „чичо Гошо“ го спасил от „едно блато“.

„Блатото“ според него е неуспешен бизнес проект с къщи за гости, който въпреки спечеленото европейско финансиране за построяване на изцяло нова къща в съседен имот се оказал неизгоден, тъй като европейските пари не стигали за качествено обзавеждане. Ето защо фирмата се отказала от субсидията по ПРСР.

БРРД зададе въпроси на ДФЗ за този конкретен проект, но все още очакваме документацията, за да изясним напълно казуса с еврофинансирането: дали то е за съществуващата къща за гости, продадена на Чолаков, или за нова къща в друг парцел.

Дечев разви тезата, че продал на Чолаков едва ли не някаква съборетина – „плевня“, макар че от снимки в сайтове за къщи за гости се вижда, че имотът е спретнат и добре оборудван с басейн, барбекю и поддържан двор.

От думите му стана ясно, че обектът е работил незаконно, тъй като не е бил регистриран изобщо като къща за гости. Къщата не се открива и в балансите на фирмата „Еко Клуб“, която е продала имота.

Интериор и екстериор на къщата за гости за 10 000 лв. и още 15-20 000 за мебелите. Снимки от сайтовете opoznai.bg и business-catalog.bg от 2015 г.

По-любопитно беше обяснението на Дечев, че е получил от „чичо Гошо“ пари в брой за мебелите в къщата, за „диваните“, „картините“ и „гоблените“, като сумата напълно го устройвала. Той отказа да назове колко точно е взел на ръка за покъщнината.

Съдия Чолаков обаче назова по телефона по-конкретна сума: 15 – 20 000 лв. платени по устен договор на Дечев, а не на фирмата, за мебелите. Попитан дали това не е в нарушение на Закона за ограничаване на плащанията в брой, който от края на 2015 слага праг от 10 000 лв. за плащания в кеш, Чолаков смени версията с 10 – 15 000 лева, а накрая каза, че не помни колко точно е платил.

БРРД проучи внимателно имуществените декларации на съдия Чолаков, който през 2016 г. е върховен съдия във ВАС. За 2015 г. година той е декларирал единствено доходи извън заеманата длъжност: 9936 + 588 лв.

Логично е че през февруари 2016 с тези пари той е можел да покрие сделката за къщата. Така и цената от 10 000 лв. за имота намира обяснение. Чолаков не може да докаже произход на по-голяма сума, тъй като към края на 2015 е декларирал нула влогове и нула в брой.

Къщата в Пчелин е декларирана през 2017 г. пред ИВСС. Там е указан и произхода на тези 10 000 лв.: „ПС по предварителен договор за продажба на недвижим имот в гр. Несебър”. Такава продажба обаче не се открива в имотната декларация на Чолаков. Чак през 2020 г. в имотната му партида се вижда, че той е продал имот в Несебър.

Предаването на суми в кеш над 10 000 лв. за движимо имущество не е задължително да се обявява и в декларацията на Чолаков няма следа от плащането за мебелите. Въпросът за произхода на тези пари в кеш обаче остава отворен.

Ясно е също, че Чолаков и Дечев са нарушили  Закона за ограничаване на плащанията в брой , в който изрично е записано, че от началото на 2016 г. суми над 10 000 лв. трябва да минават по банков път.

Относно бизнес отношенията с „Амфетаминовата вдовица“ Стефан Дечев сподели, че Искра Генкова е позната на майка му „от квартала“ и тъй като майка му е счетоводител, работила в туристическия бранш, е влязла в управата на болниците за рехабилитация. Дечев каза, че нито той, нито роднините му са били наясно с какво се е занимавал Явус Капаноглу.

„Амфетаминовата вдовица“ в „Съда на чудесата“

Искра Генкова-Капаноглу

Две от болниците свързвани с Генкова-Капаноглу – в гр. Банкя и в с. Баня, имат дела във Върховния административен съд, установи проверка на БРРД.

„Специализирана болница за рехабилитация-Банкя“ АД води дело 8802/2018, дело 9696/2018, дело 10327/2018, дело 13188/2018, дело 8850/2019 и други.

„Специализирана болница за рехабилитация – Баня“ АД води дело 58/2014 (връща за ново разглеждане) и дело 15714/2014 решено на 10.12.2015. И двете дела са всъщност по един и същи казус – водовземане от минерални води. Процесуален представител на болницата е някой си адвокат Миланов.

Георги Чолаков не е в съдебните състави по тези дела (явно си е научил урока от казуса с шефа на брат му), но е съдия във ВАС от 01.03.2012 г. и шеф на отделение от 01.07.2013, преди да стане председател на съда.

Дали придобиването на рекордно евтиният имот е свързан с влияние върху тези съдебни казуси? На този въпрос трябва да отговори евентуална проверка на ИВСС, но както стана ясно, там не виждат причина да се образува производство. Според съдебните инспектори, потърсени от колегите от в. Сега, сделката на Чолаков не е смущаваща и е надлежно декларирана.

От тази имотна история става ясно, че Чолаков, който упорито не успява (или не желае) да наложи върховенството на европейското право във ВАС, е далеч по-талантлив при сключването на изгодни сделки с недвижимо и движимо имущество. И ако в крайна сметка се случи чудо и  председателят на ВАС бъде отстранен от ВСС, той може да се преориентира от правораздаването към търговията с недвижима собственост, и обзавеждане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *