Шефът на БНР: Няма проблеми, няма цензура

Въпросът е един. Защо спря сигналът на Хоризонт?“ С тези думи председателят на СЕМ София Владимирова откри изслушването на генералния директор на БНР и неговия Управителен съвет за безпрецедентното спиране на програмата в петък, 13 септември.

„Отговорът е прост. Налагаше се техническа профилактика. При мен постъпи на 11 септември заявление с искане за профилактика от директора на дирекция “Техника”“, отговори в кратко експозе Светослав Костов. По думите му досега в радиото не е провеждана редовна годишна профилактика и така се натрупали проблеми, чието решение не търпяло отлагане. Той не конкретизира какви са те, тъй като не били в неговата експертиза.

На изслушването присъстваха и представители на КРС, които изрично уточниха, че са спирани не предаватели, а е бил спрян сигналът, който БНР излъчва към предавателите.

След експозето изслушването продължи с въпроси от членовете на СЕМ.

Първа се включи Ивелина Димитрова, която запита защо се е стигнало до тази ситуация и упражнява ли се натиск в БНР.

„Не, няма цензура. Не, не е сменен ресорът /на Силвия Великова – б.р./, заяви Костов по повод решенията на новоназначения в четвъртък и.ф. шеф на “Хоризонт” Николай Кръстев“. Във всички ресори без един БНР има поне по двама репортери, добави той. Когато г-н Николай Кръстев реши, че може да направи така, че програмата да работи по-добре с някои решения, обсъдени и коментирани, веднага се появиха обвинения в цензура и уволнения, каза генералният директор.

Още по-остра в изказването си бе Розита Еленова.

“Г-н Костов, бих искала да Ви върна в реалността и да Ви кажа, че проблем в БНР има. Страхувам се, че неглижирате този наш разговор. Вашето експозе беше изключително кратко и семпло. Вие нарушихте комуникацията си с прекия си регулатор, с КРС и със служителите. Аз съм гласувала за Вас, така както и за предходния генерален директор. Искала съм и неговата оставка точно заради влошената работна среда. Ние нямаме яснота какво се случва с “Хоризонт”. Ние не трябва да се информираме от публикации. Не Ви задавам въпрос, а изисквам да знам какво се е случило.”

В момента “Хоризонт” се ръководи от Мартин Минков – досега програмен директор, каза в отговор Светослав Костов. По думите му Минков е опитен професионалист и ще се справи със сложния период около местните избори.

Нормално е по технически въпроси директорът на дирекция “Техника” да е по-запознат от мен. Когато г-н Пламен Костов е решил да се направи, няма как да не се съглася с него. Не виждам голямата драма. Не е решено на 12-и или на 13-и септември. Решено е два дни по-рано. Пропуск е, че не сме уведомили СЕМ и КРС. Г-н Пламен Костов се надяваше да решим проблема, но изглежда не са решени, все още ги има, повтори отново тезата си Светослав Костов.

Защо бе сменен шефът на “Хоризонт”?

“Ивайло Савов неколкократно ми е споделял, че започва да се изморява, че не е убеден, че точно тия избори ще успее да ги проведе както трябва. Не съм чул от него дума в последните дни срещу мен и радиото и “Хоризонт”, което считам за изключително достойна постъпка”, каза още Светослав Костов.

Бетина Жотева попита защо не е ползван резервен вариант за препращане на сигнала до кулата. Има три начина за пренос на сигнала. освен оптичния кабел, има и друг, а третият вариант е радиорелейна връзка. И трите ли не работеха, попита тя, и защо работеше програма “Хоризонт”, а програма “Христо Ботев” работеше?

Костов отново отговори, че не е инженер и не може да даде по-конкретен отговор. Чисто технически не мога да отговоря, каза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *