Георги Семерджиев е имал чадър на високо ниво, заключи вътрешният министър

Трима служители на ръководни позиции в МВР са позволили на обвинения за тежката катастрофа на бул. “Черни връх” да избегне наказателно преследване за нарушения на пътя. Това съобщи пред журналисти служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. “Изглежда, че Семерджиев е имал чадър на високо ниво”, коментира още той.

До момента е установено, че над 40 служители на Пътна полиция и Охранителна полиция са били свързани с обвиняемия Георги Семерджиев, който с автомобила си уби две млади жени на централно столично кръстовище. Срещу униформените започват спешни дисциплинарни производства. “Те са нарушили задълженията си или не са изпълнявали това, което трябва по закон”, каза министърът.

За полицайката Симона Радева има доста данни и тя подлежи на уволнение. Става дума за несъвместими действия от нейна страна. Тя е помогнала на Семерджиев да избегне наказания, съобщи още Демерджиев.

Министърът посочи, че проверката в МВР за връзки със Семерджиев е за период от 2014 година насам, като в някои случаи е изтекла давност да се търси отговорност. Затова той поиска тези служители сами да напуснат МВР. Демерджиев допусна още, че казусът със Семерджиев да не е изолиран случай.

Към настоящия момент обвиняемият Георги Семерджиев се намира в ареста. Срещу него вече се повдигнати 5 обвинения – за тежкия инцидент с две жертви, управлението на автомобил след употреба на наркотици, за фалшиви регистрационни номера и фалшива шофьорска книжка, както и за притежание на наркотици, намерени в жабката на колата. Пред съда Семерджиев се защити, че няма общо с автомобила и че в деня на катастрофата е бил отвлечен.

Част от материалите по делото за катастрофата бяха отделени в отделно досъдебно производство на Софийската градска прокуратура. Според нея в периода от 2021 г. до деня на катастрофата “при условията на продължавано престъпление длъжностно лице от структура на МВР е нарушило служебните си задължения с цел да набави за себе си или за другиго облага”.

Първоначално след катастрофата се твърдеше, че вторият човек в колата на Семерджиев е избягал от местопроизшествието. Бившият вътрешен министър Бойко Рашков заяви пред журналисти, че е установена жената, за която се предполага, че е била със Семерджиев по време на катастрофата, като намекна, че тя е полицейски служител.

Впоследствие обаче разследването е установило, че обвиняемият е бил сам в колата в момента на инцидента. На записите от камерите на мястото на трагедията се вижда силуетът на един човек, който напуска мястото на катастрофата.

“Не са готови автотехническата и видеотехническата експертизи, но можем да твърдим, че не е имало друг човек в колата”, обясни пред “Сега” говорителят на СГП Десислава Петрова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *