Шефовете на ДАНС и разузнаването отказали да подадат оставки след натиск от премиера

Шефовете на ДАНС и агенция „Разузнаване“ Димитър Георгиев и Атанас Атанасов са били привикани на отделни разговори с премиера Стефан Янев в петък следобед, пише „24 часа“, позовавайки се високопоставени източници в правителството.

На разговорите са им били поискани оставките като натискът е бил шефовете на служби да ги подадат сами. Причината е, че длъжностите на Георгиев и Атанасов са с мандат и уволнението им от президента по предложение на правителството може да стане само при изрично посочени в двата специални закона случаи.

Стефан Янев е искал от Димитър Георгиев и информация за подслушвани политици. Такива случаи няма в ДАНС, категоричен бил шефът на службата. Информациите, разпространявани от лидера на ДСБ Атанас Атанасов и вътрешния министър Бойко Рашков били допълнителен мотив да остане на поста си като шеф на ДАНС. Ако подадял оставка ще се изфабрикува информация за унищожени СРС-та обяснил позицията си Георгиев.

Той и шефът на разузнаването разяснили на Янев и защо са пуснали дългите неплатени отпуски преди встъпването в длъжност на служебния кабинет. При Георгиев и Атанасов преди назначаването на кабинета са ходили емисари, които са искали да предоставят на Рашков цялата информация по разбитите руски шпионски мрежи, обяснили те на премиера. Рашков обаче нямал допуск до класифицирана информация и не можело да му се предоставят секретни данни. За да избегнат натиска Георгиев и Атанасов решили да излязат в отпуска по време на мандата на служебния кабинет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *