Швейцария откри наказателно производство срещу шефа на ФИФА

Специалният прокурор на Швейцария Щефан Келер, който в началото на месеца беше назначен от правителството да разследва отношенията между президента на ФИФА Джани Инфантино и швейцарския главен прокурор Михаел Лаубер, откри наказателно производство срещу шефа на световния футбол. Освен това Келер е поискал разрешение за започване на дело срещу подалия оставка Лаубер.

Главният прокурор на Швейцария предложи да депозира оставка миналата седмица, след като федерален съд заключи, че той е скрил свои срещи с Инфантино и е лъжесвидетелствал пред надзорните органи, когато поверената му институция е водила разследване за корупция по високите етажи на ФИФА. Както Инфантино, така и Лаубер отричат да са извършвали незаконна дейност.

Официално главният прокурор е внесъл своята оставка този вторник (28 юли) и последният му работен ден на поста ще бъде в петък (31 юли). Според разследващия специален прокурор има доказателства за престъпно поведение по време на срещите между Лаубер и Инфантино. Това поставя под сериозна въпросителна и бъдещето на втория начело на ФИФА. А също така е на път да дискредитира МОК, който през януари избра футболния бос за член на олимпийското движение.

Случаят се основава на три недокументирани срещи между Михаел Лаубер и Джани Инфантино в офиса на главния прокурор, за които се смята, че са се състояли през 2016 и 2017 г. Сведения за тяхното провеждане изтекоха за първи път през ноември 2018 г., когато „Футбол лийкс“ публикува поредната порция скандални документи.

Все още не е ясно какво точно е обсъждано по време на тези разговори. Смята се, че Инфантино, избран за президент на ФИФА през февруари 2016 г. на мястото на уличения в корупция Сеп Блатер, е търсил информация дали има криминално преследване срещу самия него и се е опитвал да влияе върху други разследвания срещу базираната в Цюрих световна футболна централа и нейни партньори.

Самите Лаубер и Инфантино не отричат срещите, но твърдят, че не си спомнят за какво са говорили.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *