Шамар от Скопие за България

Македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ зашлеви шамар на страната ни в усилията й да разреши историческите спорове със Северна Македония. Нейният лидер Християн Мицкоски каза за местното издание “Курир”: “Никога няма да приема неща, които са в ущърб на македонския народ и гражданите на Македония, безпринципни искания, ултиматуми или компромиси с неистината за други цели. Нямам никаква дилема нито за нашия македонец Гоце Делчев, нито за борбата му за създаването на македонска държава, нито за уникалността на македонския език. Не съм човек, който прави компромиси с истината, поне не в ущърб на Македония.”

И това го казва лидер на партия, която е наследничка на историческо явление в някогашна Македония, работило и дало жертви за българската кауза. Какви само пируети върти историята!

Да, пред друга медия – Радио Свободна Европа, нещо съвсем друго каза премиерът Зоран Заев: историческите въпроси щели да бъдат решени с преговори и диалог в хода на присъединителните преговори на ЕС със Северна Македония. Но неговото мнение звучи като поговорката “я камилата, я камиларят”, след като Франция и някои други държави в ЕС извадиха нещо като жълт картон за еврочленството на Скопие.

Има обаче и друго – макар и опозиционна партия, ВМРО-ДПМНЕ остава водеща политическа сила. На предишните избори тя събра повече гласове от социалдемократическата си съперничка на Заев, но остана извън властта заради коалицията с някои от албанските партии. Заради “жълтия картон” Заев и партията му олекват, голяма е вероятността да загубят изборите и тогава ВМРО-ДПМНЕ ще оглави властта. До анулиране на договора със страната ни едва ли ще се стигне, но буксуващите и сега двустранни преговори за историческото наследство нищо чудно съвсем да залинеят. Е, може да не пуснем Скопие в ЕС и привидно югозападната ни съседка ще бъде губеща. Но губеща ще бъде и България, защото ще са й отмъкнали историята и паметта. И защото, слугувайки на САЩ за разширяване на НАТО, изпусна да предотврати това със самия договор уж за приятелство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *