Чума по свинете беше открита и в Бургаско

Избиването на животни продължава

Заразата от африканска чума при свинете се разраства. За да бъде спряно разпространението на болестта, ще се наложи избиването на още прасета. Вече беше наредено умъртвяването на всички домшни свине в област Русе, за да не стигне заразата до промишлените свинекомплекси.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е потвърдила огнище на африканска чума при домашни свине в животновъден обект в село Зидарово, община Созопол, област Бургас, съобщиха от агенцията.

И в този случая става въпрос за нерегистрирано лично стопанство, в което са отглеждани 14 свине. При посещение на стопанството инспекторите от агенцията намерили живи само 6 прасета. Взети са проби, които са потвърдени като положителни за вируса на африканска чума по свинете от Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. Това е първият случай на домашни свине с положителни проби в област Бургас.

От днес започна принудително евтаназиране и обезвреждането на труповете на всички домашни свине, които се намират в трикометровата зона от новото огнище на болестта. Става въпрос за стотина прасета, предаде БНР. В Зидарово служителите на агенцията по храните срещнаха отпор от един от стопаните, чиито животни бяха убити. Собственикът е отглеждал 30 животни, но фермата не е регистрирана, предаде Нова телевизия. Мъжът твърди, че от прасетата му не са взети проби за чума и са здрави. От агенцията по храните обаче казват, че животните са изследвани преди два дни. Не стана ясно дали са болни. Хората, чиито прасета бъдат убити, няма да получат обезщетение, тъй като свинете не са регистрирани.

Територията в радиус 10 километра от огнището в Зидарово е обявена за надзорна и там ще се правят прегледи и лабораторен анализ на животните. В тази зона попадат лични стопанства, но и една фамилна ферма за свине и 3 стада с източнобалкански свине.

„В рамките на активно претърсване за болни и умрели диви свине в област Плевен, е бил открит труп на умряла дива свиня в землището на село Новачене, община Никопол, област Плевен. Пробата е потвърдена като положителна за африканска чума по свинете от Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. Това е вторият случай на диво прасе с положителна проба в областта“, съобщиха още от агенцията по храните.

До момента има положителни проби за чума по свинете в общините Никопол, Белене и на границата между общините Свищов и Белене. Заради последния случай на умряла дивя свиня на границата между Белене и Свищов, ще бъдат убити всички прасета, отглеждани в дворовете и в нерегистрирани обекти.

От БАБХ напомнят, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно. От агенцията обясняват, че африканската чума е заболяване с потенциал на бързо разпространение, вирусът е изключително устойчив в околната среда и в замърсени продукти. Отпадъци от свинско месо и продукти, както и опаковки от тях, не трябва да се изхвърлят на нерегламентирани места и в природата. Части от трупове, включително трупове на отстреляни диви свине, не трябва да бъдат оставяни в природата, а да се загробват и местата да се дезинфекцират. Изхвърлянето на всякакви отпадъци, карантии и оставяне на трупове води до замърсяване на околната среда и местообитанията на дивата свиня, разпространение и предаване на вируса от домашни към диви свине.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.