Заради скъпата електроенергия разходите на водните дружества скочили със 70%, твърди зам.-министър Николай Нанков

Новото изобретение на кабинета “Борисов”, наречено  – ВиК холдинг,, е само на няколко дни, а вече се разраства. Наред със самите ВиК дружества под шапката на шапката на холдинга ще има отделно звено, което ще пазарува електроенергия от борсата за тях. Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков на среща с КНСБ за съдбата на ВиК сектора.

“В структурата на „Българския ВиК холдинг“ ще има търговец на ток, което ще позволи ВиК дружествата да намалят разходите си за електроенергия с около 30%. В момента ВиК предприятията   купуват ток на свободния пазар и това доведе до скок на разходите им до 70% – въпреки направените инвестиции и редуцираните количества потребявана електрическа енергия. Със създаването на холдинговата структура този проблем ще бъде решен, а с част от освободения паричен ресурс ще могат да се повишат трудовите възнаграждения в отрасъла, обясни зам.-министърът.

Според синдикалистите заплатите във ВиК фирмите спешно трябва да бъдат повишени поне с 15 на сто. В отрасъла са заети 16 000 души, като миналата година 6500 са работили на минимална заплата през 2019 г. , не може да си позволим да губим кадри заради ниски възнаграждения, каза председателят на КНСБ Пламен Димитров.

От отговора на Николай Нанков се разбраха две неща – че в някои дружества такова повишение е възможно, а в други не, и че ВиК холдингът вече съществува на хартия (по силата на правителствено решение), но структурирането му ще отнеме месеци. “Ако холдингът бъде структуриран до средата на годината, ще има ресурс да се подпомогнат дружествата в по-тежко финансово състояние, така че да вдигат заплатите, посочи зам.-министърът.

Той допълни, че ВиК предприятията трябва да наблегнат на увеличаване на събираемостта от абонатите. В момента водните дружества, в които държавата е акционер, имали общо 117 млн. лева вземания от клиентите си, като  81 млн. лв. са неплатени сметки на домакинства. Ще се търсят законови механизми за подобряване на събираемостта и намаляване на кражбите на вода, те ще бъдат разписани в Закона за ВиК, който в момента се подготвя, увери Нанков. Проблемът е, че за въпросните промени слушаме поне от две години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *