Християнският свят празнува днес един от най-големите църковни празници – Рождество Христово или Коледа, на който се чества рождението на Божия Син Исус Христос.

Според eвангелието раждането на Христос станало в град Витлеем, в римската провинция Юдея.

В мига на Рождеството в небето пламнала чудна светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят.

С Рождеството си Христос донася частица от светостта на небесния мир. С неговото идване на земята се отбелязва началото на новата ера.

В народния календар Коледа започва още от полунощ след Бъдни вечер – с обичая Коледуване. Според българските традиции участниците в него са само млади мъже – ергени, годеници, скоро женени.

На този ден постите свършват. Вярващите ходят на черква, където има празнична служба.

Рождество Христово беше отбелязано във всички храмове в страната.

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит оглави богослуженията в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски“ и благослови българите:

“Бог да бъде милостив към нас и да ни дава все такива хубави празнувания в мир, разбирателство и напредък”.

Мелнишкият епископ Герасим, секретар на Светия Синод, прочете патриаршеското и синодално послание за Коледа: “Рождество Христово поражда в нашите души неизказана духовна радост, която ни дава сили и надежда да преодоляваме предизвикателствата на нашето време. Господ Исус Христос ни посочва единствения път на спасението, от който да не се отклоняваме “ни надясно, ни наляво, а да постъпваме благоразумно във всичките си предприятия”. 

Рождественското послание беше отправено към вярващите на празничното богослужение в патриаршеската катедрала. В него се казва, че затова в този свят и пресветъл ден Светата Православна църква ни призовава, като подражаваме на Всещедрия и Всемилостив Бог, и ние щедро да отворим нашите сърца, и да сторим всичко, което е по силите и възможностите ни, та между нас да няма никой самотен и без надежда. Днес за всички нас се ражда Спасителят Христос Господ, Който като ни призовава да стоим непоклатно във вярата, ни учи: “Вие сте светлината на света”.

“Рождество Христово поражда в нашите души неизказана духовна радост, която ни дава сили и надежда да преодоляваме предизвикателствата на нашето време. Господ Исус Христос ни посочва единствения път на спасението, от който да не се отклоняваме “ни надясно, ни наляво, а да постъпваме благоразумно във всичките си предприятия”. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *