Осветлената наскоро като агент на комунистическите тайни служби писателка, семиотик и видна феминистка Юлия Кръстева ще бъде повишена във Велик офицер на “Ордена на почетния легион” във Франция, стана ясно от списъка с 487 имена, публикуван от “Елисейския дворец”.

78-годишната нашенка ще получи най-висшата стене на държавно отличие във втората си родина, което се дава само за изключителни граждански и военни заслуги, сред които явно попада агентурната дейност за вражеска страна. Редом до Юлия тази година са имената на нобеловия лауреат за физика Жерар Муру, футболният специалист Арсен Венгер, актрисите Жеан Балибар и Марина Андс.

Кръстева получи най-ниската степен на Ордена през 1998 г., а 10 по-късно стана и Офицер на “Почетния легион”. Сред другите българи, носители на отличието, са Тодор Живков, Желю Желев, Росен Плевнелиев и Меглена Кунева.

Световноизвестният философ, психолог, лингвист и изследовател Юлия Кръстева е била сътрудник на Първо главно управление (външно разузнаване) на Държавна сигурност с псевдоним Сабина. Това стана ясно от решение на Комисията по досиетата от 2018 г. Кръстева е проверена, тъй като е била член на редакционния съвет на “Литературен вестник”. От съобщението става ясно, че комисията е взела решението си на база документи, изготвени от щатни служители, които се съдържат в личното й дело, което е два тома, и работното й дело, което е запазено.

Юлия Кръстева е била регистрирана като сътрудник през юни 1971 г., или пет години след като заминава да следва в Париж със стипендия на френското правителство. Тя е била регистрирана от ст. лейт. Иван Божиков и е сътрудничела на отдели III (европейски страни) и IV (САЩ, Англия и Канада). Самата Кръстева отрича всичко, което ѝ се приписва в досието, като нарича документите “имагинерен конструкт”. В интерес на истината в папката няма подписани от интелектуалката доноси.

Юлия Кръстева е родена през 1941 г. в Сливен. През 1966 г., две години след като завършва френска филология в София, заминава за Франция, където става част от водещите философски и литературни кръгове. Говори се, че емиграцията й е подпомогната от самия Георги Джагаров, с когото поддържа подозрително близки отношения. Прави докторантури по семиология и лингвистика и преподава в университета “Дидро” в Париж. През 1997 г. получава Ордена на почетния легион на Франция. През 2004 г. й е присъдена Холбергова награда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *