ЦИК е отказала независим одит на машините за гласуване

Централната избирателна комисия (ЦИК) е отказала искането на „Демократична България“ за независим одит на машините за гласуване с мотива, че държавните институции, които ще извършват проверката, са независими.

Припомняме, че в началото на месец  януари „Демократична България“ писмено настоя за независимия одит, но отговор от комисията не последва. По-късно през февруари формацията дори предложи конкретен ред за извършване на цялостната оценка на качеството и сигурността на машините, в т.ч. техния софтуер и хардуер, и проверка за непредвидени проблеми.

„Смятаме, че предоставянето на такъв инструмент ще повиши доверието в изборния процес“, посочват от формацията.

Удостоверяването за съответствието на машините с изискванията на Изборния кодекс и с техническата спецификация е възложено на Държавната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) към Министерския съвет, на Българския институт по метрология (БИМ) и на Българския институт по стандартизация (БИС).

„Трите институции (ДАЕУ, БИМ и БИС) са органи, независими както от лицата, които предоставят обекта, чието съответствие се преценява, така и от потребителите, заинтересовани от този обект (политически партии, коалиции, неправителствени организации с интереси в изборния процес и избиратели)“, се казва сега в отказа на ЦИК да назначи независим одит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *