Цените на горивата минаха 2 лв.

Бензинът и дизелът ще продължават да поскъпват

 

Поскъпването на автомобилния бензин и дизела не бе спряно даже от пандемията, която е в разгара си. Само за последния месец обикновеният бензин е поскъпнал с близо 7% и вече трудно се намира на цена под 2 лева за литър, показват данните на специализирания сайт „Fuelo“.

Големите вериги вече продават А-95 средно по 2,03-2,07 лева за литър. Само по-малките играчи държат фронта и предлагат горивото по-евтино. Доста бензиностанции на „Петрол“ са вдигнали цената до рекордните 2,15 лв./л. Положението с дизеловото гориво е същото – поскъпване с почти 7% само за месец и цени, вариращи от 1,82 до 2,15 лева за литър. Новините не са добри и за шофьорите, които карат коли с газови уредби.

Средната цена на пропан-бутана се е покачила с над 9% от 17 февруари досега до 1,06 лв. за литър (с вариации от 0,88 до 1,17 лева за литър). Само метанът е в застой – от края на февруари средната цена стои на 1,34 лв/кг, но различните бензиностанции продават в диапазона от 1,04 до 1,90 лв. за килограм.

Тенденцията е бензинът, дизелът и пропан-бутанът да продължават да поскъпват, прогнозират експертите на „Fuelo“. Цените на горивата в България следват, общо взето, движенията на международните пазари, където котировките на петрола вървят нагоре. В предните дни имаше надежди трендът да се пречупи, но данните за неочакван спад на запасите в САЩ предизвикаха ново поскъпване. Същото обаче не може да се каже, когато цените на петрола вървят главоломно надолу. Поевтиняването се отразява на крайните цени, далеч след като то е регистрарано на борсите.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *