Цената на тока скача. Печелят тези, които вече са подписали договори за свободния пазар с фиксирани цени

Свободният пазар на електрическа енергия е не само задължение, а конкурентно предимство, коментират от „Гранд енерджи дистрибюшън“

Трендът е нагоре. Крайният срок за сключване на споразумения за свободния пазар наближава. След 1 юли гаранции и за вече по-високата цена, ако фирмите са останали при досегашния си доставчик, няма. Всъщност след 1 юли фиксирани цени за стопански потребители няма. Заменят се с цени на доставчик от последна инстанция.

Бизнесът най-много се плаши от липса на предвидимост. Дали цената е висока или ниска на свободния пазар, то тя е съобразена за всички според индивидуалното им потребление и това не отнема конкурентно предимство на компаниите.

Свободният пазар на електрическа енергия е не само задължение, а конкурентно предимство.

От един от големите доставчици Гранд Енерджи Дистрибюшън нямат обяснение за това, че около 200 000 фирми все още не са избрали доставчик. „Либерализацията на енергийния пазар е една от най-положителните стъпки за българския бизнес. Така се осигурява повече конкурентост на българските компании. Когато на входа на един български бизнес разходите за суровини са съпоставими с коя да е европейска държава, то сблъсъкът на пазара е на база качество, имидж или иновативност на продукта, който предлагат тези компании. Единственото обяснение за липсата на интерес към сключване на договори за свободния пазар според нас е слабата информираност и приемането на този факт като задължение с краен срок. Това обаче много ясно трябва да се осъзнае – не е задължение, а възползване от конкурентно предимство, обясняват от Гранд Енерджи Дистрибюшън.

Без споразумение с търговец на електрическа енергия, бизнесът автоматично се прехвърля към доставчик от последна инстанция действие, съпоставимо с това да се подпише празен договор.

Първите компании, които се възползваха от такива споразумения, по данни от търговците на ток са фиксирали цената в едногодишните си договори на малко над 100 лв за мегаватчас. Към 9 април борсите затварят на цени малко под 130 лв за мегаватчас. И ако тези 30% не са мотив компаниите да не продължават да отлагат, то неяснотата и липсата на горна граница на цените при преминаване към доставчик от последна инстанция би трябвало да е шокираща за бизнеса. За излизане на свободния пазар е достатъчно да се свържете с търговец на електрическа енергия и да подпишете договор. Процедурата е изключително лесна и не отнема повече от няколко минути да прегледате текста на договора. Към доставчик от последна инстанция бизнесът ще бъде прехвърлен автоматично, при липса на такъв договор с търговец. „Това е все едно да сте се подписали на празен договор“ поясняват експертите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *