Цената на газа пада със 100 лв/МВтч

Със старта на газовата връзка между България и Гърция и постъпващите вече в страната ни пълни количества азерски газ, цената в страната от 1 окотмври пада с около 100 лв/МВтч, стана ясно от думите на изпълнителния директор на “Булгаргаз” Деница Златева.

Дръжавният обществен доставчик е внесъл в енергийния регулатор за окончателно утвърждаване цена от 233 лв./МВтч, което е поевтиняване с 34 на сто и е под вече заявеното.

Следобед ще има заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Още преди ден председателят на Комисията за евергийно и водно регулиране Иван Иванов заяви, че цената ще е под 240 лв за мегаватчас. Намалението ще е около 1/3. През септември газът се продаваше за 353 лв за мегаватчас.

Очакването поевтиняване съвпада с въвеждането е експлоатация на газовата връзка с Гърция. Съоръжението дава възможност за реална диверсификация на доставките към България.

Председателят на КЕВР Иван Иванов коментира, че с откриването на връзката се слага край на монополните доставки. Той коментира и че азерският газ по гръцката връзка ще идва у нас на цени от 2013 г.

Азерският газ – на годишна база 1 милиард кубични метра, е доставен по договорни цени от 2013 година, които са изключително изгодни за България. Втората причина е намаляване на цената на нидерландската борса близо наполовина спрямо цената, която беше през август, която формира тази висока цена през септември. Опасявайки се европейските търговци на природен газ, че цените ще се покачат изключително много, те закупиха природен газ, от който в момента се мъчат да се освободят, защото цените падат и колкото повече този газ е тяхна собственост, толкова повече се обезценява“, заяви той по повод очакваното намаление на цените.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *