Целта на Борисов е разпад на ПП и придърпване на ДБ към ГЕРБ

Бойко Борисов и Румен Радев се разбраха за пакт „Рибентроп-Молотов“, твърди Радан Кънев

 

Опасно, наситено с високо политическо напрежение, предупреждение за целите на новите коалици у нас отправи бившият лидер на ДСБ и настоящ евродепутат Радан Кънев, според когото основната идея на съглашателството между ГЕРБ и „Дондуков“ 2 била разпад на Продължаваме промяната и плавно отцепване на Демократична България от новата партия така, че дясната коалиция постепенно да се окаже в ръцете на ГЕРБ.

Нещо повече, според Кънев всъщност президентът Румен Радев и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов са сключили таен договор за пакт тип „Рибентроп-Молотов“ (договора за ненападение от 1939 г.- б.р.), чрез който да управляват де факто заедно.

„Провалът на 48-ото НС беше предрешен от пакта тип „Рибентроп-Молотов“, сключен между двамата най-влиятелни политици у нас – Румен Радев и Бойко Борисов*. Целта на пакта е проста – унищожаване на Продължаваме Промяната и замяната ѝ с послушен на Радев инженерен проект и придърпване на Демократична България към ГЕРБ/ДПС.

Непосредственият резултат, както често се случва, е много различен от целта – големите губещи от пакта се очертават партиите БСП и ГЕРБ (именно партията, а не лидерът), замъкнати на заколение чрез „коалиция на статуквото“ с ДПС“, разсъждава от Брюксел Радан Кънев.

Според него обаче много опасен е дългосрочният ефект на тази задкулисна сделка – затъване на българската политика в злобното дребнотемие, замяна на стратегическите цели с популизъм и лъжи, компрометиране на дългосрочни национални приоритети и на шансовете пред икономиката, пълна маргинализация.

„Да не кажа излагация на България като външнополитически фактор и член на ЕС и НАТО“, предупреждава той.

Затова евродепутатът е на мнение, че приказките за консолидация на дясното е крайно необходимо да се претворят в бързи и ясни действия, защото такава реформаторска и демократична, гражданска платформа около ПП и ДБ има за цел не толкова да изпълни краткосрочни и може би посредствени цели (като поредните предсрочни избори – б.р.), но да съжави, съхрани и наложи дългосрочния, стратегически разговор за бъдещето на страната.

И признава в послепис, че и самата ДБ е допуснала грешки, довели до провала и на това Народно събрание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *