Цветан Василев води дело срещу Иван Гешев в Кипър

Счетоводната експертиза за фалита на КТБ била изготвена по инструкции на бившия главен прокурор, твърди бившият банкер

 

В Кипър е даден ход на дело срещу бившия главен прокурор Иван Гешев, съобщи на своя интернет сайт бившият банкер Цветан Василев.

В момента Василев, който пребивава в Сърбия, е подсъдим, заедно с още 17 души по мегаделото за фалита на КТБ. На 22 януари Софийският градски съд разреши на прокуратурата да издаде Европейска заповед за неговия арест по второто дело срещу него – по обвинение за пране на пари.

„През 2023 г. заведох дело в Република Кипър срещу едно юридическо и четири физически лица на основание „заговор с цел измама“ (conspiracy to defraud) – „Бейкър Тили-Кипър“, Антониос Василиу, Марк Уилсън, Джордж Малоуни и бившия вече главен прокурор на България Иван Стоименов Гешев. На заседание през декември миналата година кипърският съд реши, че има юрисдикция да разгледа делото по същество, тъй като предполагаемата измама е извършена на територията на Република Кипър, както и че има достатъчно доказателства за обосновано предположение за „заговор с цел измама“, пише Василев и прилага факсимиле, на което наистина личат изредените имена, включително и това на Гешев.

Според Василев по делото за фалита на КТБ прокуратурата е приложила съмнителна съдебно-счетоводна експертиза, която била извършена от компанията „Бейкър Тили Кииту и партньори-Кипър“.

„От години, в серия свои изказвания, лицето Иван Стоименов Гешев тръби „заключенията“ ѝ, на които се основава обвинителният акт по делото КТБ – пише още Василев. – Във връзка с иска ми, от компанията „Бейкър Тили-Кипър“ твърдят, че нямат нищо общо със съответната експертиза. Според тях единствената им роля била да посочат експерти на база на критерии, подадени от прокуратурата. Наред с това посочват, че логото на фирмата им е попаднало на експертизата по погрешка. Същевременно, един от ответниците по делото направи писмени самопризнания, че методологията за експертизата е подадена от българската прокуратура. Освен това, експертизата е извършена само по документи, подадени от прокуратурата. С други думи, експертизата е не просто негодна – тя е манипулирана по инструкции на прокуратурата“.

„Тъй като деянието, макар и по инструкции на Иван Гешев, е извършено на територията на Република Кипър, компетентен е кипърският съд, уточнява Василев. Казано на езика на Иван Гешев – предстои му среща с европейското правосъдие“, завършва Василев и прилага линк към свое интервю във „Фейсбук“ от 17 януари, в което разказва подробности за, според него, скалъпената по инструкции от Иван Гешев счетоводна експертиза по делото за фалита на КТБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *