Това е силна аларма, която трябва да свири в ГЕРБ
“Прогнозата, която дадох две седмици преди стартирането на предизборната кампания, се препокри на 100%. ГЕРБ е печелившият в тези избори, но със сериозно отстъпление от областните центрове. Шест от тях са загубени. БСП има прираст и той е факт, а ДПС бяха най-организираната партия”, коментира пред бТВ Цветан Цветанов, председател на Евро-атлантическия център за сигурност и бивш зам.-председател на ГЕРБ. Според него в ГЕРБ има страх да се даде различно мнение пред хората, които взимат решение. Затова и когато няма диалог, по думите му, се получавали такива резултати.
“Премиерът не трябва да се сърди, когато чува различни мнения. Искам да му помогна в тази посока, защото той е подвеждан ежедневно от това, което му се съобщава”, каза Цветанов. Според него Борисов не трябва да се сърди на “Демократична България” в София заради резултата на втория тур, както и да обижда електората на партията. “В столицата правим отстъпление с 80 000 гласа. На втория тур Мая Манолова успя да повиши своя електорален дял с 67 000 гласа, а Фандъкова – с около 47 000 гласа. Не можеш да се сърдиш на тези хора. Това е силна аларма, която трябва да свири в ГЕРБ, защото това е отрицателен вот”, заяви Цветан Цветанов.
По думите му, ако на балотажа е имало друг кандидат, резултатът е щял да бъде различен, защото много хора не са гласували заради това, че няма за кого. “Не можем да виним столичани за това, което се случи. Трябва да търсим грешките в себе си. Аз подадох оставка и напуснах парламента поради обективни причини. Но това е формалният повод, който беше намерен. Има и други причини, които ме мотивираха да го направя. Все още съм редови член на партията и смятам, че в нея трябва да има дебат”, каза още бившият зам.-председател на ГЕРБ.
Той изтъкна, че в рамките на предизборната кампания не е давал нито едно интервю и не е действал срещу партията. “Аз бях човекът, който през всичките тези месеци съм успокоявал членове, които или искаха да си тръгнат, или искаха да участват като независими кандидати в общинския съвет”, каза Цветанов. Според него са се взимали прибързани решения и са се обслужвали други интереси, но не и партийните. Той даде пример с Русе, където се е “разбила една организация, която била брилянтна”. “Тя работеше в страхотен синхрон. Убеден съм, че Пламен Стоилов щеше да бъде избран на първи тур, ако беше номинираният кандидат”, подчерта Цветан Цветанов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *