Христо Иванов: Пеевски държи с компромати хора в магистратурата, в медиите и в бизнеса

„Делян Пеевски държи с компромати не само колегите си от ДПС, а и хора от бизнеса и от медиите. Той беше инструментът, през който върхушката около Доган работеше. Ние спор с избирателите на ДПС нямаме. Имаме спор с тази мафиотизирана върхушка, която е взела за заложници българската демокрация и своите избиратели.Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов пред БНТ.

На въпрос дали се притеснява от тези компромати Иванов отговори, че ако се притесняваше, щеше да бяга, а не да кани на дебат Пеевски.

„ДПС се радикализира и издигането на Карадайъ за президент е част от това“, каза съпредседателят на „Демократична България“.

„ДПС агресивно обявява, че ще отбранява своите позиции и позиционирането на Пеевски го потвърждава. Затова реших да водя листата във Велико Търново – за да покажа, че ние от „Демократична България“ ще мобилизираме българското общество срещу опитите на ДПС да запази корупционното си влияние“, допълни той.

По думите му „Демократична България“ е гарант, че ДПС няма да има достъп до управлението и да бъде „златният пръст на корупционната държава“.

За следизборна коалиция с „Продължаваме промяната“

„Продължаваме промяната“ на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев трябва да покаже политическата си програма и приоритетите, които  залага за бъдещо управление, за да може „Демократична България“ (ДБ) и „Има такъв народ“ (ИТН) да кажат дали ще работят заедно в следващия парламент. Това стана ясно от думите на Христо Иванов и на бившия депутат от партията на Слави Трифонов Радостин Василев.

Василев отново повтори, че ИТН, която беше първа на последните избори, но сега според социолозите се срива до четвърта-пета позиция, няма да прави коалиция с ГЕРБ и ДПС. За нас е невъзможна – независимо дали се извинят, или не, каза Радостин Василев пред БНТ.

„В момента не мога да кажа дали „Продължаваме промяната“ е партньор, защото цяла България не е видяла една политическа мярка от тях. От тях чуваме само слова, които са популистки“, допълни той.

По думите на Василев не е проблем, че ИТН засега остават встрани от сметките за коалиционен партньор на „Продължаваме промяната“ и  „Демократична България“. „Не е проблем, че не ни споменават, въпросът е ние кого ще споменаваме за наш коалиционен партньор“, каза той.

Радостин Василев, който за кратко оглавяваше правната комисия в 45-тото Народно събрание, не пожела да коментира предложенията за министерски постове.

„Коалиционно споразумение между „Демократична България“ и движение „Продължаваме промяната“ може да стане факт едва след като са ясни резултатите от изборите“, коментира от своя страна съпредседателят на ДБ Христо Иванов пред БНТ.

Очакванията му са да се постигне детайлно разписано коалиционно споразумение. Преди това обаче от „Демократична България“ чакат представянето на управленската програма на „Продължаваме промяната“.

По думите на Христо Иванов базовият въпрос е отношението на най-новата формация към ДПС и ГЕРБ. Той очаква от потенциалните си партньори гаранции, че двете партии ще бъдат изключени от управлението.

Сътрудничество между „Демократична България“ и „Има такъв народ“ може да има само, ако партията на Слави Трифонов се отвори за прозрачни разговори и престане с опитите си еднолично да налага кандидати за властта, каза Христо Иванов.

За главния прокурор Иван Гешев

Той призова Висшия съдебен съвет да започне процедура по отстраняването на главния прокурор Иван Гешев.  „България беше осъдена в Страсбург заради думи на главния прокурор – поредният пример за това, че този човек не може да бъде на този пост“, аргументира се Христо Иванов. В сряда стана ясно, че Евгения и Николай Баневи са осъдили държавата заради изказвания на Гешев.

„Виждаме, че и в международен, и във вътрешен план Иван Гешев води до тежко компрометиране на правосъдието и затова трябва да бъде отстранен... Най-авторитетният съд в европейското правно пространство – Съдът по правата на човека, се е произнесъл по изказване на Иван Гешев. Или започнете процедура по неговото отстраняване, или си подайте оставката“, апелира Иванов.

Целта на ДБ – България лидер на Балканите

По думите му няма как съдебната реформа да не е в центъра на общественото внимание, но тя не е всичко.

„Имаме много сериозни послания и намерения за реформи, иначе България не може да тръгне по пътя на бързото развитие. Промяната трябва да има цел. Целта, която ние предлагаме, е България от 5 до 7 години да стане най-доброто място за живеене на Балканите. Не става дума просто за растеж на БВП, а за качество на живот, за инвестиции в човешкия капитал, социална политика с човешко лице, реформа на здравеопазването, сериозни инвестиции в образованието и културата. Нищо от това няма да се случи, ако не сменим модела“, обобщи Христо Иванов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *