Вчерашното изявление на герберския лидер Бойко Борисов, че ДПС участва в управляващата коалиция, провокира отрицателна реакция от страна на партньорите му от ПП-ДБ. Съпредседателят на дясното обединение Христо Иванов заяви категорично пред журналисти в парламента, че коалиция с движението няма.

Според него коментарите на Борисов се отнасят преди всичко за отношенията на собствената му партия с ДПС. Иванов смята, че движението само е определило своята роля в Народното събрание, когато е обявило, че ще подкрепя определени политики, както и промените в Конституцията. Той се изказа одобрително за „стабилизиращото участие на ДПС в теми, свързани със сигурността“ – движението редовно подкрепя инициативите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за Украйна, както и желанието им да реформират специалните служби. „Но коалиция с ДПС няма“, натърти десният политик.

Иванов посочи, че една от основните причини, поради която е била създадена сложната конфигурация в парламента, е изменението на основния закон. Той очерта как е планиран процесът: на 6 октомври ще бъдат гласувани поправките на първо четене, а около два месеца по-късно – 6-7 декември, ще се премине към второ и трето четене. Междувременно, в конституционния проект ще бъдат отразени препоръките на авторитетната Венецианска комисия, ще се вземе предвид и експертният дебат в страната.

„Тази тема се движи. За нас от ПП-ДБ това беше една от основните причини, поради които беше съставено това мнозинство … Когато отидем да правим местни избори, това (конституционната промяна – бел.ред.) ще припомни защо националната конструкция е важна и трябва да бъде подкрепяна“, посочи Иванов.

Доста витиевато лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също се върна към думите си от вечера, че ДПС участва в управлавящата коалиция. “Тези, които знаят английски добре, знаят, че значението на одтелни думи много зависи от текста. Но на един съвет премиерът на Великобритания Дейвид Камерън се хвана за главата и каза: “Аз не знам знам ли английски! Толкова пъти превъртяха думите една до друга, че за всички да се получи така, че да са удовлетворени”, каза Борисов. И допълни, че “сглобка е грозна дума”, както и че нито е “в коалиция с ПП-ДБ, нито с ДПС”.  “Към тази некоалиция се прибавиха и колегите от ДПС, за да направим конституционните промени, съдебните реформи”, заяви Борисов.

Герберският вожд обясни, че обстановката в парламента към ПП-ДБ е толкова враждебна от страна на “Възраждане”, ИТН и БСП, че “ако прибавим и ДПС, много трудно ще стане и затова с колегите осъзнато, знаейки за всички ваши въпроси, решихме да работим по този начин”.

Думите на Борисов, че коалиция няма, бяха потвърдени и от депутата-бизнесмен от ДПС Делян Пеевски. “Стабилизиращата роля на ДПС никой не я отрича. Това е евроатлантическа позиция”, каза Пеевски. И потвърди, че всичко във връзка с конституционните промени е изчистено.

1 коментар

  1. И си говори, пък си и вярва….Слепата кучка, слепи ги ражда!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *