Христо Грозев: Видеото е сигнал! Сръбските спецслужби са раздразнени от действията на ГРУ на сръбска територия

На 17 ноември в Youtube се появи анонимно видео, на което, както твърдят надписите, руският заместник-военен аташе Георгий Клебан предава пари на сръбски агент. По-късно сръбските служби потвърдиха автентичността на видеото. На 21 ноември президентът Александър Вучич свика по този повод извънредно заседание на Съвета за национална сигурност, след което даде заповед на спецслужбите да извършат официално разследване.

Българският разследващ журналист Христо Грозев, сътрудник на групата “Белингкат”, установява самоличността на Георгий Клебан чрез програмата за разпознаване на лица Microsoft Azure и пръв изказва предположението, че Клебан е агент на руското Главно разузнавателно управление (ГРУ). В интервю за руската редакция на  dw.com Грозев говори за вероятните източници на появилия се видеозапис, за начините да бъде разпознат агент на ГРУ, както и за последствията, до които може да доведе разкриването на сътрудник на ГРУ в Сърбия.

ДВ: Разобличаващият видеозапис се появява в Youtube на 17 ноември. По думите на сръбския президент Вучич, той е бил заснет през декември 2018-та година, т.е. почти година по-рано. Какви са Вашите предположения – кой го е заснел, кой го е публикувал и защо?

Христо Грозев: Трябва да добавим още една дата – датата на вероятното отпътуване от Белград на обекта, присъстващ във видеото – подполковника от ГРУ Георгий Клебан. Това става някъде през май-юни тази година. Клебан си е заминал от страната доста преди да изтече предвидения срок за пребиваването му на поста (заместник-военен аташе – б.ред): публикациите във Фейсбук на членовете на неговото семейство говорят, че те са напуснали страната неочаквано. Нашата хипотеза е, че Клебан е бил отпратен или отзован заради случилия се през декември инцидент.

Затова е закономерно да се запита защо видеото се появява шест месеца след внезапното отпътуване на руския заместник-военен аташе? Според мен, най-вероятното обяснение е, че видеото е било заснето от сръбската Агенция за разузнаване и сигурност (BIA) и поради някакви причини в началото е било решено тази информация да не се оповестява. Но – може би някой от BIA е решил, че тази ситуация не ги устройва, и видеото излиза в Youtube, а линкът към него е изпратен на много медии.

Какво може да е това, което не се е харесало на BIA?

Христо Грозев: Отдавна не е новина това, че руското разузнаване използва сръбската столица като място  за подготовката на много спецоперации. Първите информации за недоволство в средите на BIA се появиха в края на 2016-а: тогава сръбските спецслужби и президентът Вучич бяха крайно разтревожени от данните, че именно в Белград ГРУ е готвило неуспешния преврат в съседна Черна гора. Според друга хипотеза, в BIA са недоволни от голямото количество радикални сръбски националисти, които се връщат от Донбас, където са ги обучавали инструктори на ГРУ. Така че BIA има достатъчно причини за раздразнение от действията на руските спецслужби на сръбска територия. Мисля, че появата на това видео в YouTube е сигнал за това, че те повече не възнамеряват да се примиряват.

А защо видеото е публикувано точно сега?

Христо Грозев: Може би са решили да го пуснат в навечерието на предстоящата среща на Вучич с Путин (на 4 декември – б.ред.).

Но има и още една версия. На 15 септември на сайта armswatch.com се появи информация за това, че сръбски производители на оръжие са доставяли въоръжение на въстаниците в Йемен, и може би дори на “Ислямска държава”.

Официалният издател на сайта е български журналист, но е известно, че този сайт е свързан с руското Министерство на отбраната и често публикува информации в интерес на Кремъл. След тази публикация в Сърбия се разрази голям корупционен скандал. И президентът Вучич бе много недоволен от това, че свързват страната с въстаниците в Йемен и с “Ислямска държава”. Затова не е изключено публикуването на видеото, на което е заснет подполковникът от ГРУ Клебан да е било съгласувано със самия Вучич и да е отговор на публикацията в сайта armswatch.com.

При всички случаи това е било планирано изтичане на информация, което, за съжаление, имаше не особено приятни последствия и лично за мен. Аз по никакъв начин не съм свързан с публикуването на видеото. Но руските медии разпространиха абсолютно лъжливата информация за това, че именно аз съм публикувал видеото, след което започнах да получавам заплахи.

Сръбските спецслужби потвърдиха Вашето твърдение, че на видеото е заснет руският заместник-военен аташе, офицерът от ГРУ Георгий Клебан. Как стигнахте до извода, че Клебан е агент на ГРУ?

Христо Грозев: Сред сътрудниците на военното представителство на всяка дипломатическа мисия на Русия има реални военни аташета и техни заместници, сред чиито задачи е установяването на връзка с военни от други държави, а има и един-двама от ГРУ. Тяхното разкриване не е сложно. Агентите на ГРУ обикновено преминават продължителна подготовка, а и още постъпвайки във Военната академия те знаят, че един ден ще работят под дипломатическо прикритие, затова оформяйки регистрацията си по местожителство, те не посочват адреси, свързани с ГРУ.

Българският разследващ журналист Христо Грозев

Но някъде преди година ние забелязахме, че тези мерки за сигурност не са взети по отношение на членовете на семейството. Затова първото, което проверяваме, са адресите на съпругите. И често се оказва, че по време на обучението на мъжете си жените са регистрирани на адреси, свързани с академията на ГРУ. Случаят с подполковник с подполковник Клебан е точно такъв: съпругата му била регистрирана във военната част на Москва, която е част от базата на спецназ-а (за специално предназначение – б.ред.)´Оттам може да се направи извода, че този офицер е свързан със спецназ-а, който работи под егидата на ГРУ.

Защо им е на руските спецслужби да осъществяват операции на територията на Сърбия, която поддържа здрави политически и икономически връзки с Русия?

Христо Грозев: Те правят това и в страните, с които Русия има повече или по-малко нормални отношения: България, Австрия.. Мисля, че това е техният метод на действия: те работят без да се доверяват на официалните канали и искат да получат допълнителна информация. И това е правилно от гледна точка на спецслужбите: те трябва да са сигурни, че данните от официалните източници се потвърждават от информацията, която те получават от своите агенти срещу заплащане.

Може ли да се говори за провал на руското разузнаване на Балканите?

Христо Грозев:Ние не знаем нищо за неговите успехи, но в същото време е очевидна серията от провали. А неуспехите по отношение на близки съюзници се усещат най-болезнено. Затова считам, че това е началото на един наистина лош сезон за ГРУ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *