Хиляди искат оставка на Борисов, жандармерия пази парламента

Протест на хотелиери и ресторантьори прерастна в национално недоволство с искане за оставка на кабинета. Първоначално пред парламента се бяха събрани няколкостотин протестиращи, представители на хотелиерския бранш. Исканията им са за по-ниско ДДС и други промени в закона, свързан с този бранш. Към недоволните с жълти жилетки обаче се присъединиха и стотици представители на малкия и средния бизнес, които настояват за отмяна на Наредба 18, свързана с касовите апарати. Малко по-късно групата се увеличи и с гневни перничани, които излязоха с призиви за оставка на цялото правителство.

Така, само за няколко часа, пред парламента множеството се увеличи значително. Развяха се национални знамена, а скандиранията са за оставка на кабинета. За кратко протестиращите блокираха движението по бул. Цар Освободител”, стигна се и до сблъсъци с полицията. Спешно пред Народното събрание бяха изпратени допълнителни бусове с жандармеристи, които сложиха шлемовете и вдигнаха щитове срещу протестиращите, които напираха към главния вход на парламента.

Основната маса от протестиращи са привърженици на партия “Възраждане” с лидер Костадин Костадинов. Към тях се включиха и членове на гражданска платформа “Изправи се.бг” на Мая Манолова. Депутати от опозицията също бяха при недоволните.

Според очевидци, хората са над 3000.  По-късно демонстрантите се преместиха и пред сградата на Министерския съвет, където също изразиха недоволството си, докато вътре се провеждаше заседание.
След това те блокираха и “Орлов мост”. Шествието затрудни трафика при Софийския университет.
Движението на автобуси и тролеи бе спряно и в района се образува задръстване. Демонстрантите спряха автобус на градския транспорт.

Припомняме, вчера след среща между финансовия министър Владислав Горанов и представители на бранша стана ясно, че наредбата се отлага с шест месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *