Хаос, скандали и спорове в НС: Съветник на премиера изпратил проект за ревизия на позицията ни за РСМ

Хаос и скандали в пленарната зала на Народното събрание по време на изслушването на министъра на външните работи в оставка Теодора Генчовска относно процеса на присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз и вземането на решение за одобряване на рамка на преговори.

По време на изслушването Генчовска заяви, че през април външнополитическият съветник на премиера Кирил Петков е изпратил предложение за ревизиране на рамковата позиция на България. В него липсвала позицията ни за езика, а европейските гаранции за изпълнение на договора за добросъседство ставали несъстоятелни. Министерството на външните работи е отхвърлил този документ като погрешен.

„Основният проблем от тази ситуация е, че докато МВнР се опитва да преговаря, от другата страна се е създавало впечатление, че България може да се съгласи на по-малко, че МВнР не е важно и няма смисъл да се преговаря с него“, каза Генчовска.

„Откакто поех този пост и по време на първата ми среща с външния министър на РСМ, първото ми изречение към него беше да комуникира само с мен. За съжаление това не се случи. Представители на РСМ продължиха да търсят контакти у нас извън Външно министерство с цел постигане на пробив и премахване на ключовото искане за механизъм за проследяване на изпълнението на договора за добросъседство то 2017 г.“, добави тя.

В началото на май работата на МВнР продължила и за кратко време е регистриран напредък: напълно е отпаднало изискването на Скопие включването на българите в Конституцията на Северна Македония да се случи едва преди края на преговорите за членство. Запазила се е и българската позиция за езика.

Изслушването предизвика спор между „Продължаваме Промяната“ от една страна и ГЕРБ и „Има такъв народ“ от друга заради секретните документи за Северна Македония.

От ИТН предложиха закрито заседание, за да може Генчовска да оповести пред депутатите секретни бележки за разговори между представители на българското правителство и на ЕС.

По-късно председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров заяви пред журналисти, че предлагат заседанието да бъде открито, за да могат всички български граждани да научат истината по темата РСМ.

Депутатите одобриха изслушването да е открито и да се излъчва пряко по БНТ1.

Това предизвика спор между народните представители. От опозицията разкритикуваха управляващите, че не допускат заседанието да е закрито, за да не позволят на Генчовска да изнесе секретни данни.

Според Радомир Чолаков от ГЕРБ в тази секретна информация биха могли да се съдържат данни за извършено престъпление.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев отказа да прекъсне заседанието и заяви, че депутатите могат да се запознаят със съдържанието на документи в секретното деловодството на парламента.

Споровете дали заседанието не трябва да продължи като закрито продължават и към момента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *