Франция спря Албания и Северна Македония по пътя към ЕС

Освен това други две държави са отказали да поканят двете страни

Темата за брекзит не беше единствената важна точка на вчерашното заседание на евролидерите в Брюксел. Близо шест часа продължиха дебатите за разширяването на ЕС. Франция категорично се противопостави на присъединяването на Албания и Северна Македония.

Френският президент Еманюел Макрон не даде зелена светлина на двете страни. Най-вероятно следващото предложение на Еврокомисията за присъединяването на двете държави ще е през следващата пролет.

Редица евролидери съжаляват за спирането на Албания и Северна Македония по пътя към ЕС. Сред тях беше и премиерът Бойко Борисов.

„Фактът, че не се договорихме да има писмено решение на Съвета, показва, че огромната част от държавите са за тези две страни да получат своята перспектива. Нашата подкрепа те винаги са я имали. Но и в тези 6-7 месеца, комисиите, които решават спорните въпроси по историята ще имат време да ги завършат. Така и в България хората да бъдат спокойни, че това присъединяване на Северна Македония и Албания няма да са в ущърб и на страната ни”, обясни българският министър-председател.

Започването на преговори изисква пълно единодушие на страните членки. Държавните глави и правителствените ръководители ще продължат и днес обсъжданията за членството на Скопие и Тирана.

Темата за брекзит все още витае из Европейския парламент. Брюксел неофициално продължава да обмисля алтернативни варианти ако парламентът в Лондон утре отхвърли споразумението между Борис Джонсън и Жан-Клод Юнкер.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *