Франция застава зад Кьовеши за европейски главен прокурор

Париж се отказва от подкрепата за кандидата си в полза на румънката, която е саботирана от родината си

Франция ще подкрепи румънката Лаура Кодруца Кьовеши за поста на европейски главен прокурор. Това обяви председателят на групата на либералите “Обедини Европа” в ЕП Дачиан Чолош, цитиран от електронното издание “Политико”. Част от групата са и евродепутатите от партията “Република, напред” на френския президент Еманюел Макрон. “Френското правителство ще информира Съвета на ЕС скоро, че е решило да подкрепи Лаура Кодруца Кьовеши“, заяви румънският евродепутат. Думите му получиха потвърждение и от служител в Елисейския дворец.

Досега Париж стоеше зад френския кандидат за европейски главен прокурор Жан-Франсоа Бонер. Французинът има подкрепата на Европейския съвет (правителствата), а румънката – на Европейския парламент. Преговорите между двете институции обаче удариха на камък през пролетта и те не успяха да постигнат споразумение за единен кандидат. Разговорите по въпроса останаха за есента. Преди дни румънското електронно издание “Романия джърнъл” написа, че Бонер е избран да оглави Финансовата прокуратура в родината си и това теоретично означава, че кандидатурата му за шеф на новата европейска прокуратура трябва да бъде оттеглена. Той обаче заяви пред “Политико”, че няма подобно намерение и продължава да участва в надпреварата. Новата европейска прокуратура, чиято основна задача ще е да разследва финансови измами в ЕС, трябва да започне да работи до края на следващата година.

Лаура Кьовеши няма подкрепата на правителството в родната си Румъния. Премиерът на страната Виорика Дънчила не спира да припомня, че Кьовеши се оттегли от ръководния пост в Националната агенция за борба с корупцията по искане на нейното правителство. Дънчила все пак остави отворена възможността Букурещ да застане зад румънската кандидатка, като каза, че крайното решение ще бъде взето от управляващата Социалдемократическа партия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *