”Фолксваген”: Инвестираме 60 млрд. евро за цялостно прехвърляне към електромобили

Германският автомобилен гигант „Фолксваген“ заяви, че до 2024 г. ще инвестира 60 милиарда евро за преминаването си към електрически превозни средства, като през следващото десетилетие ще представи до 75 чисти електрически модела и около 60 хидбидни коли.

„Групата планира да похарчи близо 60 милиарда евро (66 милиарда долара) за бъдещите области на хибридизация, електрическа мобилност и дигитализация през следващите пет години”, заявяват германските автомобилостроители, предаде БГНЕС.

Преди две седмици в гр. Цвикау автомобилният концерн започна производството на електромобили ID 3, първият екологично чист електромобил, пуснат в масово производство. С новото попълнение в автомобилното семейство концернът не само иска да остави в миналото скандала с отработените газове, но и направи електрическия автомобил подходящ за масово производство.

Шефът на “Фолксваген” Херберт Дийс определи старта на производството като „решаващ момент” за компанията. VW инвестира около милиард евро в преобразуването на производството в Цвикау от завод за автомобили с вътрешно горене в завод за електрически коли.

„Тази трансформация към електронна мобилност не се случва за една нощ“, казва ръководителят на марката Ралф Брандщетер, но подчертава, че концернът е поел безвъзвратно по този път.

След 2040 г. “Фолксваген” няма да продава автомобили с дизелови или бензинови двигатели.  Концернът планира след 2050 г. напълно да прекрати отделянето на въглероден двуокис при производството, експлоатацията и утилизацията на автомобилите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *