Десетки фирми са карани да плащат рушвети под формата на „такса успех“ за одобрение на европроекти. Това разкри новият министър на икономиката Лъчезар Борисов. Той обясни, че се проверяват сигнали за сериозна корупционна схема в Министерството на икономиката, при която от кандидатстващи за еврофинансиране е искана комисионна. Т.нар. „такса успех“ понякога е надхвърляла половината от стойността на проекта.

В схемата, по думите на Борисов, са замесени както служители на министерството, така и консултантски фирми, които искали комисионна между 40 и 60 процента от стойността на целия проект.

Сигнали за искана „такса успех“ са подали депутати от различни парламентарни групи. Такива са постъпили и от различни региони на страната. ДАНС вече проверява конкретен сигнал.

„Такса успех“ гарантира получаване и финансиране на проекта, получавани са драстични комисионни, тази такса минава между 40, 50 и стига до 60%, което наистина е неприемливо и недопустимо, коментира министърът. Той увери, че желанието му е „този възел, тази информация за връзка между експерти, между консултанти, които искат такива суми за „такса успех“, да бъде пресечен“.

След среща с премиера е решено да бъде създадена работна група за контрол, специален имейл, горещ телефон за сигнали, обяви министърът.

Припомняме, че още преди седмица, когато Бойко Борисов обяви смените в кабинета, заяви, че е чувал за нередности и бонуси при раздаваните грантове по схемите на оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ към икономическото министерство. Първоначалният мотив на премиера да поиска оставката на Емил Караниколов бе, че той и още двама ключови министри били свързани с ДПС и Делян Пеевски, но при официалното обявяване на рокадите този аргумент липсваше.

Освен Караниколов, от министерството си тръгна и зам.-министър Лилия Иванова. Именно тя отговаряше за еврофондовете. На на нейно място бе назначена никому неизвестната досега Яна Топалова.

Днес Лъчезар Борисов заяви, че след изслушването в пленарна зала вчера е имал възможността да се срещне с много народни представители, които са подали сигнали, че към бенефициенти, които кандидатстват, са поискали „такса успех“, без да бъде цитирано от кого е направено това – консултант или служител на Министерство на икономиката.

Добре е да се опровергаят или да се проверят фактите дали в Министерството на икономиката има посредници, без които получаването на грант (по еврофондовете) е невъзможно. Говори се за конкретен процент, който фирмите дават, за да бъдат одобрени, каза още преди няколко дни лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Министър Борисов съобщи днес, че започва проверка и на инспектората на икономическото министерство. Открива се и гореща телефонна линия за сигнали за корупция. Телефонният номер е 02 940 74 21, сигнали могат да се поддават и на signali@mi.government.bg.

Към инспектората на министерството ще бъдат включени и представители на работодателските организации, каза още министърът, който преди два дни обяви инициатива за създаване на надзор от страна на работодателски организации върху изразходването на парите от еврофондовете.

По думите на Лъчезар Борисов до няколко дни ще бъдат представени мерки, свързани със засилване на контрола на вече съществуващи европроекти. На посочения мейл ще могат да бъдат задавани чисто консултантски въпроси към експерти от министерството: „Взехме решение по нареждане на премиера още утре екипът на Министерство на икономиката да създаде платформа с виртуално попълнени документи, така че бизнесът, който иска да кандидатства, да може да види примерни документи“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *