Фирмата за ток на Георги Кадиев е глобена за борсови манипулации

Тя обяви санкцията за над 165 хил. лв. за политическа поръчка и ще я обжалва

 

Глоба за над 165 хиляди лева, заради борсови манипулации, наложи Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на търговеца на електроенергия „Енерджи Съплай“, собственост на Соня Кадиева, съпруга на кандидат-депутата на коалиция „Левицата“ Георги Кадиев. Това съобщиха в понеделник от регулатора, който е установил, че дружеството се е облагодетелствало като е обявявало лъжливи поръчки, създавайки впечатление, че цените ще падат, в резултат на което продавачи са били подтикнати да продават по-евтино на „Енерджи Съплай“. Компанията след това е отменяла евтини обявления за продажба и така е натрупала повече печалба.

Соня Кадиева коментира пред Mediapool, че фирмата ѝ ще обжалва санкцията, която според нея е политическа поръчка, тъй като проверката по сигнала на румънска компания е приключила още преди три месеца, но се обявява в седмицата преди вота.

„Ясна е връзката на „Енерджи съплай“ с част от участниците в предизборната кампания и резултатите от проверката се обявяват едва сега“, заяви Кадиева, по чиито думи КЕВР не е спазила напълно методиката за извършване на такъв тип разследвания.

От КЕВР твърдят, че „Енерджи Съплай“ в периода от 1 януари до 31 март 2022 г. е разслоявала нареждания (layering) за търговия и е издавала лъжливи поръчки (spoofing), което е нарушение на европейския регламент за интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с енергия (REMIT). Манипулацията се е случвала на пазарния сегмент „В рамките на деня“ на платформата на „Българската независима енергийна борса“.

Съгласно REMIT манипулация чрез разслояване и лъжливи поръчки е налице при „издаване на множество или големи нареждания за търговия в едната страна на дневника за нареждания, често далеч от най-високата оферта „купува“ и най-ниската оферта „продава“, с цел да бъде извършена търговия в другата страна на дневника за нареждания. След извършване на търговията, нарежданията се отменят без намерение да бъдат изпълнени — тази практика обикновено е известна като разслояване на поръчки и лъжливи поръчки“, обясняват от КЕВР.

Комисията е приложила индикаторите на Насоките за разслояване и лъжливо поведение, изработени от европейската Агенция за сътрудничество на енергийните регулатори (АСЕР) и е установила, че „Енерджи Съплай“ ЕООД е издало фиктивни нареждания. Така е било постигнато краткосрочно намаление на цената на определени продукти единствено в своя изгода. Създаденото от дружеството впечатление сред останалите пазарни участници, че цената ще продължи да спада, ги е подтикнало да продават на „Енерджи Съплай“ ЕООД електроенергия на по-ниски цени от тези, на които биха търгували, ако не беше манипулативното поведение, обяснява още енергийният регулатор.

„След това необосновано краткосрочно намаляване на цената, дружеството е отменило своите нареждания за продажба и реално е осъществявало транзакции за покупка на постигнатите по-ниски цени, чрез което е реализирало необоснована печалба. Това поведение се определя като осъществяване по манипулативен начин на сделки за разслояване и лъжливи поръчки на пазарен сегмент „В рамките на деня“, посочва се в съобщението на КЕВР.

Според Кадиева не възможно малките количества електроенергия, с които търгува на борсата, да оказват такова огромно влияние върху цените. По думите ѝ проверката на КЕВР е по сигнал на румънски търговец, подаден пред АСЕР и препратен от европейската организация на комисията. В сигнала обаче са били посочени и нареждания на други търговци, които регулаторът не бил взел предвид, което прави решението за глобата обжалваемо, са част от аргументите на фирмата. КЕВР е проверила всички нареждания за покупка и продажба, регистрирани в системата на енергийната борса от името на „Енерджи Съплай“ и извършените по тях сделки. Уличената в манипулации компания също.

„Борсовата търговия „в рамките на деня“ започва в 23 часа на предходния ден по часове. КЕВР обаче не е обследвала цял период, а отрязък от време и нарежданията и цените за този отрязък от време. За тях е установено, че не отговарят на пазарната цена, но коя е пазарната цена? Този отрязък от време се екстраполира върху целия ден, а би трябвало да се вземат средните данни“, обяснява Кадиева.

Относно анулираните нареждания, тя посочи, че често самата борса прекъсва търговията в рамките на деня, което налага деактивиране на нарежданията за сделки.

Докладът от проверката и протоколът от заседанието, на което е наложена глобата на „Енерджи Съплай“, не са публични документи, предвижда Законът за енергетиката.

Това е второто решение на регулатора за налагане на глоби на енергийни компании за борсови манипулации. През ноември 2022 г. бяха санкционирани шест енергийни компании с 1 258 419 лв. Най-солидната глоба – 625 хил. лв., бе наложена на НЕК, 336 хил. лв. беше санкцията за „Интерпром“ , близо 145 хил. лв. – за „Енерджи МТ“, а „Интерелектрик“ бе глобена с над 90 хил. лв. „Мост Енерджи“ отнесе наказание за 34 хил. лв. Свързваната с Христо Ковачки фирма „Гранд Енерджи дистрибюшън“ трябваше да плати над 27 хил. лв.

В тогавашното решение на регулатора обаче не бяха толкова напоително обяснени нарушенията на санкционираните шест фирми, за разлика от сегашната информация за манипулациите на фирмата на Кадиева.

От КЕВР допълват, че продължават активно да работят и по други образувани производства за установяване на евентуални нарушения на забраната за манипулация на пазара на едро на енергия и търговия с вътрешна информация.

„Целта на КЕВР е ефективно да възпрепятства злоупотреби от участници на пазара, стремящи се да повишават изкуствено цените и да извличат неправомерни печалби. По този начин регулаторът гарантира правилното функциониране на свободния пазар на едро на енергия и формирането на справедливи пазарни цени на електрическата енергия и природен газ, в условията на прозрачност и интегритет на пазара на едро на енергия в България“, допълва се в прессъобщението на енергийния регулатор.

За злоупотреби на борсата за ток се говори поне от пет години и има внесени десетки сигнали, но едва в края на миналата КЕВР започна да налага ефективни санкции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *