Председателят на българската асоциация “Биопродукти” Албена Симеонова алармира, че се произвеждат фалшиви биопродукти със знанието на контролиращи фирми. За случая е било сигнализирано Министерството на земеделието, което е направило проверка и е открило фалшиви биофермери. От 18 взети проби 11 показват наличие на неразрешени препарати дори за конвенционалното земеделие, каза Албена Симеонова пред БНР.

Контролът върху биофермерите е предоставен на частни сертифициращи фирми. Към момента това са 14 компании. Те получават разрешение от земеделския министър да осъществява контрол за съответствие на биологичното производство.

“Това е удар по биосектора и най-вече на тези хора, които са честни, работещи наистина в областта на биоземеделието”, каза Албена Симеонова. Според нея се прави опит да се съсипе имиджът на българския биопродукт. Проблемът с фалшивите биоферми е заради по-високите субсидии, които се дават за биопроизводство. “Тук става въпрос за източване на едни средства”, каза Симеонова. Според нея става въпрос за десетки хиляди декара с рапица, кориандър и пшеница. Това са култури, които много трудно се гледат по биологичен начин, каза Симеонова. Тя съобщи, че през последните пет години асоциация “Биопродукти” е подавала сигнали в Министерството на земеделието за фалшиви биофермери, но едва новото ръководство на ведомството е обърнало внимание на сигналите им. Разпоредило е проверки и е взело мерки. “Това няма как да се случи без знанието на контролиращите лица (фалшивите биопродукти). Защото аз имам сертифицираща организация, която идва на полетата ми и много добре знае аз какво произвеждам, какъв е добивът ми. Те ми издават сертификата, с него аз продавам продукцията. Прави ми се анализ на почвата, на стъблата, на листата”, обясни Албена Симеонова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *