Управляващите мълчат за войната на лотариите

Спецпрокуратурата изнесе документи от Държавната комисия по хазарта

Законопроектът на Валери Симеонов за одържавяване на частните лотарийни игри на Васил Божков се оказаха тема табу в парламента. Депутатите от ГЕРБ запазиха пълно мълчание, а по-късно от парламентарната група уточниха, че няма да коментират. Това се случи въпреки твърденията на Симеонов, че има подкрепата на премиера и финансовия министър. Мълчание запази и ДПС, само БСП обяви, че няма да подкрепи поправките, за да не взема страна в хазартните войни.

Собственикът на ФК “Левски”, чиято “Национална лотария” държи лиценза за талоните на късмета, се оплака, че одържавяването ще ощети 40 000 служители, включително и от Нова телевизия на братя Домусчиеви.

Спецпрокуратурата влезе в Държавната комисия по хазарта и изнесе документи по разследване за непостъпили данъци от лотариите на Божков.

Предложението на Симеонов е да се прехвърли на държавния тотализатор печелившият бизнес с талоните за търкане, който от години извършва “Национална лотария” на Васил Божков. Хазартният бос и собственик на “Левски” предупреди в неделя сините запалянковци, че ако “вземат бизнеса”, спира финансирането на клуба. Той призова 10 хиляди левскари на бунт срещу властта, а те поискаха среща с Бойко Борисов.

Симеонов не е съгласен с Божков, че поправките погазват конституцията, и отрече да цели унищожаване на бизнеса му. “Няма частен бизнес, в случая има закони, създадени в услуга на конкретна фирма и лице по време на правителството на “Орешарски”, и рано или късно това ще стане, настоя лидерът на НФСБ. “Няма да се откажа от Закона за хазарта. Държавата няма да допусне ликвидирането на отбор по финансови причини. Законопроектът е полезен за държавата – ще прекрати ограбване в областта на хазарта и ще насочи сериозни финансови ресурси към спорта и здравето”, подчерта той. Той не вярвал в твърденията на Божков, че е дал 22 млн. лв. за “Левски”, а “Национална лотария” е внесла 70 млн. лв. такси за 2019 г. Разминаването е сериозно, справка на Комисията по хазарта показа, че са внесени 19,7 млн. лв. такси, заяви депутатът.

“Решението на ПГ е да не взимаме страна в борбата между силно заинтересовани страни, с много големи финансови възможности, поради което ние гласуваме “въздържал се” или няма да гласуваме”, обяви депутатът от БСП Румен Гечев. Лично той подкрепял политиките в страни, в които хазартът е забранен. По думите му най-сигурният начин за подобряване на жизнения стандарт е много и качествена работа, а не много изтъркани талончета.

В интервю за “Свободна Европа” Божков заяви, че одържавяването на лотарията ще засегне 40 хиляди служители – негови и на Кирил Домусчиев, тъй като Нова телевизия нямало да получи очакваните над 20 млн. лв. по новия рекламен договор за игрите.

Междувременно държавното обвинение започна проверка в Държавната комисия по хазарта. Акцията е заради разследване на спецпрокуратурата по сигнал за несъбрани държавни такси от частните лотарии на Божков за около 250 млн. лв. за последните 5 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *