Имам резерви към решението, но съм лоялен към правителството, коментира проф. Хинков

Премиерът акад. Николай Денков освободи заместник-министъра на здравеопазването Бойко Пенков, съобщи Министерският съвет. Решението е взето “заради бавни темпове на работа, които излагат на риск изпълнението на важни мерки в сферата на здравеопазването, заложени в управленската програма”, уточняват оттам, без да посочват кои точно мерки са забавени. “Става дума за общите стратегически цели, които са поставени още с правителствената програма”, коментира лаконично министър проф. Христо Хинков, като направи уговорката, че решението и аргументите са на премиера Денков, а не негови.

“Това е решение на министър-председателя, аз се съобразявам с него. Лоялен съм към правителството и независимо от някои резерви, които имам, ще приема това решение на министър-председателя”, каза Хинков. „Бях уведомен от министър-председателя, че заместник-министър Бойко Пенков е освободен от длъжност. Причините за това са мотивирани от самия министър-председател. От негова гледна точка реформите в здравеопазването не са в необходимата степен активирани, с недостатъчно добри темпове. Поради това, по негова преценка, д-р Бойко Пенков трябва да бъде сменен, с оглед на това да се ускорят тези процеси. Става въпрос за промяна в здравеопазването и постигането на общите стратегически цели, които са поставени още от правителствената програма“, посочи министърът.

Здравният сайт clinica.bg свърза изненадващото уволнение с проблемите около методиката за нова здравна карта. Важен приоритет на ПП-ДБ е да се преструктурира системата и да се намалят болничните легла, които обичайно са с около 50% заетост, а министър проф. Христо Хинков говореше в началото на мандата си за мораториум за откриване на нови болници. Публикуваната методика обаче променя така критериите, че на практика ще доведе до увеличаване на леглата, вместо до намаляването им. В четвъртък министърът коментира на блиц контрол в здравната комисия, че картата не е инструмент за намаляване на легла, а тази задача е въпрос на акредитация и решение на НЗОК. След това обаче един от здравните фактори в ПП-ДБ – депутатът Васил Пандов, излъчи сигнали, че не е доволен от методиката в интервю за clinica.bg.

Здравният министър проф. Христо Хинков остава с двама заместници – Михаил Околийски и проф. Илко Гетов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *