Убиецът Джок Полфрийман излезе на свобода!

Австралиецът излетя от килията 12 г. предсрочно с решение на шефа на Съюза на съдиите в България Калин Калпакчиев

Апелативният съд в София освободи предсрочно Джок Полфрийман, съобщиха от пресцентъра на съда.

Тричленен съдебен състав е разгледал днес жалбата на Полфрийман и е установил, че са налице законовите основания за предсрочно условно освобождаване на осъдения. Убиецът излетя от килията 12 г. предсрочно с решение на шефа на Съюза на съдиите в България Калин Калпакчиев. В съдебния състав, пуснал изверга, влизат още Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева

На 27 юли 2011 г. Върховният касационен съд /ВКС/ потвърди 20-годишната присъда на Джок Полфрийман. Австралийският гражданин беше осъден да изплати и 450 000 лева обезщетение, след като закла студента Андрей Монов.

Инцидентът стана на 28 декември 2007 г. в центъра на София. Фрийман е признат за виновен и за опит за убийство на приятеля на Монов – Антоан Захариев. Мотивите на съдебния състав предстои да бъдат публикувани на сайта на съда.

В затвора касапинът стана председател на затворническо сдружение, което се бори за правата на лишените от свобода. Заради тази му инициатива, неговата сънародничка Каролайн Стейпълс го номинира тогава за „Човек на годината“ в класацията на „Българския хелзинкски комитет“ (БХК), което предизвика обществен скандал и правозащитната организация оттегли номинацията му.

Преди 6 години пък австралийските власти поискаха Полфрийман да бъде трансфериран в родината си, където да изтърпи остатъка от присъдата си, но главният прокурор Сотир Цацаров отказа, като се мотивира, че тогава осъденият е извършвал множество груби нарушения на правилата и многократно е бил наказван в затвора, а освен това беше изтърпял по-малко от 6 години от наложеното му наказание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *