Турция бясна на Байдън заради арменския геноцид

Турски политик призова за изгонването на американските части от базата в Инджирлик

 

Турското Министерството на външните работи разпространи отговор на заявлението на американския президент Джо Байдън, в което се признава геноцида срещу арменците в Османската империя през 1915 година. Байдън е направил „пристрастно заявление“, под влиянието на радикални арменски кръгове и антитурски групи, Анкара го осъжда решително и не го признава, предаде Анадолската агенция. МВнР посочва, че изявлението на Байдън нямат никаква научна и правна основа и е далеч от историческите реалности. „Призоваваме американския президент да поправи грубата грешка, да не се ръководи от кръгове, които се стремят да използват исторически твърдения за задълбочаване на враждата, а вместо това да подкрепи практически стъпки за осигуряване на мир в региона“, казва се в изявлението на МВнР. Посланикът на САЩ в Анкара бе извикан в МВнР, където му бе декларирано, че Анкара „отхвърля“ изявлението на Байдън, „смята го за неприемливо и го осъжда категорично“.

Джо Байдън призна турският геноцид над арменците на 24 април, събота, когато Армения отбелязва Деня в памет на жертвите. Досега президентите на САЩ избягваха да използват неприемливия за Анкара термин.

Признанието бе предшествано от телефонен разговор на Байдън с турския президент Реджеп Ердоган, който бил проведен на остър тон, според телевизия Си Ен Ен Тюрк. Ердоган реагирал гневно на Джо Байдън и посочил, че признаването ще навреди изключително дълбоко на отношенията между Турция и САЩ и представлява „червена линия“ за Турция.

Турция трябва незабавно да установи пълен контрол над авиобазата „Инджирлик“ и да върне до дни разположените там американски войски в страната им. Това мнение изрази в интервю за ТАСС председателят на партия „Родина“ Догу Перинчек. „След изявлението на Байдън отношенията между Турция и Русия определено ще се сближат. Изявлението му е офанзива срещу Турция, срещу Азия, срещу Русия и Китай. Изявлението му не е свързано със защитата на правата на човека и това събитие не може да бъде разглеждано в рамките на обсъждане на исторически факти. Сега Байдън е предприел действия и е започнал с Турция, за да предприеме мерки срещу Русия и Китай „, каза политикът.

Байдън се опитва да накаже Турция заради независимата й външна политика, заяви политологът Салих Йълмаз, директор за Института за изследване на Русия. Други доказателства за това той вижда в тесните връзки на САЩ с кюрдските сепаратисти, закрилата на проповедника Фетхула Гюлен, когото Анкара подозира за опита за преврат през 2016 г., както и изхвърлянето на Турция от проекта за американски изтребител пето поколения Ф-35.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *