Трябват още министерски оставки: ето кои са спешните

Поисканата и получена оставка на социалния министър, която майките отново не приемат, не бива да се превръща във фарс, като всяко повторение на историята по формулата на класика. Защото е напълно заслужена. Години наред като шеф на НОИ и други като ресорен титуляр Бисер Петков не намери време да реши абсурда с вторите пенсии и се оказа, че хората са се осигурявали за 2, а ще получават значително по-малко от осигурявалите се за 1.

Заслужава шут и заради приетия и прокаран радушно от него Закон на Мая Манолова, който глоби инвалидите първа група с 99,50 лв., ако искат да запазят осигурявания им с европейски пари личен асистент, което също е пълен абсурд, понеже НОИ им взема нещо, което не им е давал. Да припомняме ли как месец и половина миналата зима същият господин остави всички инвалиди без помощи. Те си знаят как са отгладували и отболедували тези 45 дни в най-тежкото време. Или да припомним на същите майки, че тези от тях, които имат деца, болни от Даун бяха лишени от правото да бъдат лични асистенти и полагащата се минимална заплата, понеже инвалидността на децата им по фашистки и пак на база Закона на Мая беше свалена на 80%, та да се спести някой лев. 19 минути писа ли писа по темите…

Последните дни обаче доказаха, че трябва спешно да си ходят и други министри. ЕК написа летална диагноза на родното здравеопазване. Уж бюджетар, за трета година Кирил Ананиев получава по половин милиард повече пари – значи кумулативно през 2020 г. ще разполага с 50% над заварените през 2017 г., а … парите в системата все повече не стигат. Няма дори математически начин да се обясни при намаляващо рязко население. До безкрайност могат да се изреждат и случаите с набъбващите дългове на болниците, и с неадeкватното отношение към пациентите, което взема за жертви даже деца на фона на наглеещи фармаолигарси, които обират и клиниките, и хората, понеже са на входа и на изхода на системата. Нетърпимо е!

Екоминистърът, който още година преди да спре в Перник е знаел какво се случва, а не е предприел нищо, за да могат олигарсите да използват питейна вода в предприятията си, не е само за оставка.

Апропо, там роля има и регионалния министър, която така и още не е започнала да работи, а именно при нея е управлението и контрола на ВиК. И милиардите за това. Понеже проблемът не е само пернишки, трагедията е и плевенска, че и в общо 17 области на режим. През 21-ви век.

„Преводът“ на Вазов на български е черешката на тортата на липсата на политика и движение в образованието вече трета година. Вдигането за трети път на учителските заплати, без поставяне на каквито и да било изисквания – например за компютърна грамотност, каквато според МОН нямат над 80% от даскалите, е чудовищно престъпление срещу децата на България. Вместо да се инвестира в дигитализация – поне в умни класни стаи, в каквито вече учат всички деца в ЕС, ние сме останали в миналия аналогов век. Изобщо да не повдигаме темата, че една неграмотна не само компютърно начална учителка днес взема повече от професор в Софийския университет. Що за цинизъм е това? За науката в България има ли смисъл да се говори или положението е „или добро, или нищо“.

В същата гама е и правосъдието. Там министърът превърна ресора си във виц и най-често попада в карикатури и хумористични рубрики. На нас може да ни е смешно, но както разбираме от Франция, Германия и САЩ, на другите не им е. И не само Шенген, но възможно е и еврофондове в новия програмен период да не видим, понеже ще бъдат обвързани с върховенството на закона, даже да ни падне мониторинга, което също не е никак сигурно.

Глобеното многократно в последните месеци от ЕС Министерство на земеделието, където от корупция не могат да започнат нормално да усвояват селската програма и така обричат хората в малките населени места и бедните общини на още по-голяма мизерия, въпреки желанието на ЕС да им помогне, също е с некадърно управление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *