Тръмп чакал покана от Борисов, за да дойде в България

Американският президент ни даде за пример на Германия заради военните разходи

“Много е вероятно да дойда в България, само Борисов да ме покани”, заяви американският президент Доналд Тръмп в Белия дом, където посрещна премиера Бойко Борисов, цитиран от сайта на “24 часа”. Той също така не изключи възможността да отпаднат американските визи за български граждани. “Може и да паднат визите, със сигурност ще го обсъдим”, заяви Тръмп пред журналистите в Овалния кабинет.

Тръмп похвали България, че разходите за отбрана са 3% от БВП и даде страната ни за пример на Германия. Заради покупката на осем американски изтребителя F-16 българските разходи за отбрана скочиха до 3,1% от БВП на страната ни.

В началото на разговора Тръмп подчерта, че между САЩ и България има страхотно приятелство.

След разговора на четири очи между Тръмп и Борисов, ще се състоят дискусии на двете официални делегации. В българската участват вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, министрите на финансите и на икономиката Владислав Горанов и Емил Караниколов. Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс също ще участва в разговорите, съобщи БНР.

Премиерът Бойко Борисов гостува тази сутрин в Националния демократичен институт във Вашингтон и бе посрещнат от вицепрезидентката му Шари Браян, съобщи самият той в профила си във Фейсбук. Неговите встъпителни думи към домакините му от Демократическата партия бяха следните:

“В нашата партия Америка я приемаме като едно цяло. Демокрацията изисква и затова политическите партии идват на власт, отиват си. През първите осем години като премиер работихме добре с вашата партия (Демократическата – б.р.), която управляваше. Тогава пак бях в Белия дом при президента (от Демократическата партия Барак) Обама. Хилари Клинтън (държавната секретарка) беше в София, г-н (Джон) Кери (също държавен секретар) беше в София. Така че сте ни еднакво близки демократите и републиканците. Вие тука си се карайте. У нас има място и за едните, и за другите.”

Преди това той пусна снимка на лимузината, с която го возят американците, като я придружи с коментар от една дума: “Започваме!”

Следващата му среща бе с президента на Международния републикански институт Даниел Туининг, който каза, че за първи път е бил в България, когато тя е била кандидат за НАТО, и тогава е придружавал сенатора Джон Маккейн (вече покойник). Той се готви за ново посещение в София от 12 до 14 декември за участие в среща, чиято тема е борбата с екстремизма и насилието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *