Три симптома в очите издават дефицит на витамин В12

Витамин В12 (цианокобаламин) е важен участник в редица биологични процеси в организма. Дефицитът на това вещество се проявява с редица симптоми.

Някои от признаците могат да се разпознаят само като погледнете човек в очите.

Ето за какво да внимавате:

Пожълтяване на бялото на очите

Важната роля на цианокобаламин в хемопоезата е свързана с участието му в съзряването на червените кръвни клетки, посочват специалистите. Липсата на витамин В12 води до нарушаване на образуването на тези клетки в червения костен мозък и намаляване на броя им в кръвта.

Лекари от Националната здравна служба на Великобритания (NHS) потвърдиха, че поради повишеното разрушаване на червените кръвни клетки, при липса на това вещество, в кръвта се отделя много билирубин, който дава на кожата, лигавиците и бялата част на очите жълтеникав оттенък.

Зрително увреждане

Освен това витамин В12 участва в синтеза на миелина – вещество, което обгражда аксоните на нервните клетки, един вид „жица“ на нервната система, твърдят британски лекари. Дефицитът на витамин В12 може да причини неврологични последици, включително увреждане на зрителния нерв. От това се нарушава яснотата на зрението, има усещане за „мъгла“ пред очите.

Потрепване на клепача

Потрепването и спазмите на клепача също могат да показват липса на витамин В12, като изследователите казват, че това е доста рядка проява на липса на това вещество. Въпреки това, има медицински доказателства, че пациентите с дефицит на витамин В12 могат да получат блефароспазъм – неволно свиване на кръговия мускул на окото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *