Осем партии ще влязат в следващия парламент. Това сочат данните от изследвания на „Тренд“ и „Алфа рисърч“. Първото проучване е по поръчка на „24 часа“ и е проведено с 1001 активни интервюта. Второто е платено от бТВ.

Резултатите на „Тренд“ сочат, че първа политическа сила ще е ГЕРБ. Очаква се партията да получи 25.7% от вота. На второ място е „Продължаваме промяната“ (ПП) с 16.4%. Трета политическа сила ще е „Възраждане“ с 13.9%. На четвърто място се класира ДПС с 11.9%. 8.7% ще гласуват за БСП, а за „Демократична България“ – 7.6%.

Според „Тренд“ шанс за влизане в парламента имат още две формации – ИТН и „Български възход“ на Стефан Янев. Очаква се те да получат съответно 4.4% и 4.2% от вота.

Под прага остават „Изправи се, България“ (2%) и ВМРО (1.2%).

26% от решилите да гласуват все още не знаят за кого ще пуснат бюлетина, твърди се още в проучването. 72% казват, че са решили кого да подкрепят.

Според данните на „Алфа рисърч“ първа политическа сила ще са ГЕРБ с 25.2%. ПП се очаква да получат 16.5% от вота. ДПС ще са трета политическа сила с 13.1%, прогнозира агенцията. След тях се нареждат „Възраждане“ с 11%. Пета политическа сила ще е БСП с 10.2%. „Демократична България“ се очаква да получи 8.4%. „Български възход“ и ИТН получават съответно 4.4% и 4%.

ПП имат около себе си периферия от колебаещи си избиратели, коментира пред бТВ социологът Боряна Димитрова. В зависимост от това дали могат да ги привлекат, ще се формира резултатът им. По думите ѝ може да има размествания при БСП, ДПС и „Възраждане“ заради близките им резултати. Избирателната активност ще е около 45%, каза още Димитрова. Според „Алфа рисърч“ около 75% са решили за кого ще гласуват. Останалите още се колебаят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *