„Топлофикация – Русе“ съветва клиентите да проверят индивидуалните уреди за дялово разпределение

„При подготовката за отоплителния сезон, за да се гарантира надеждността на топлоснабдяването, е необходимо да се извърши проверка на индивидуалните топломери и водомери. Ако уредите са с изтекла метрологична проверка и не са минали новa, съгласно издадените от дружеството предписания, на клиентите ще се начислява определената по норматив максимална мощност. В експлоатация се допускат само изправните устройства. При установяване на нарушение във вътрешната отоплителна инсталация, проблемът е необходимо да бъде отстранен на време. При течове в сградата, домоуправителят трябва да бъде уведомен незабавно, след което да се потърси съдействие от обслужващата фирма за дялово разпределение. Целта е да се предотвратят по-сериозни аварии.“, напомнят от „Топлофикация Русе“.

От дружеството посочват, че индивидуалните топломери и водомери подлежат на последваща метрологична проверка. В случай, че срокът на уреда е изтекъл, същият трябва да премине последваща метрологична проверка или да бъде сменен с нов. Експертите на дружеството обясняват, че най-честият проблем, който възниква при апартаментните топломери, е изгасването на дисплея. „В този случай възможната причина е изтощена батерия. Клиентите трябва да се свържат с фирмата за дялово разпределение.“, допълват от топлофикацията. Оттам заявяват, че клиентите могат да потърсят помощ от тях за спиране на водата и източване на инсталацията за отопление. „Клиентите трябва да имат предвид, че това е частна собственост и повредите могат да бъдат отстранявани само с тяхно решение.“, допълват от „Топлофикация Русе“.

„При смяна на топлинни разпределители, топломери или водомери, клиентите трябва да монтират такива с дистанционен отчет. В съответствие с приетите промени в Закона за енергетиката от 12 март 2021 г. всички измервателни уреди трябва да бъдат с възможност за снемане на показанията от разстояние. Крайният срок за подмяна на устройствата е до 2027 г.“, напомнят от топлофикацията.

„Всички ремонти по вътрешните отоплителни инсталации трябва да приключат преди стартирането на зимния сезон. Отоплението няма да бъде включено в сградите, в които вътрешната отоплителна инсталация не е запълнена, защото това означава, че в някое жилище ремонтът все още не е приключил.“, обясняват от дружеството. Оттам напомнят, че парното в Русе ще бъде включено, когато бъдат изпълнени законовите изисквания, а именно три последователни дни със средноденонощна температура под 12°C и прогноза за трайно застудяване на НИМХ.

От „Топлофикация Русе“ посочват, че преди да започне поетапното включване на отоплението е, необходимо клиентите да отворят на максимална степен вентилите на радиаторите си, за да не се налага допълнително обезвъздушаване тела след пускане на отоплението. Експертите препоръчват да бъде направена топлинна изолация на инсталацията за битово гореща вода, както на хоризонталните разпределителни линии в сутерена, така и на вертикалните захранващи линии. „Това ще доведе до намаляване на изразходваната топлинна енергия от инсталацията за гореща вода, респективно намаляване на цената за един кубичен метър топла вода.“, допълват от топлофикационното предприятие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *