“Топлофикация Перник“: Важно е да въведем водещи европейски практики

Внедряването на биомасата ще спомогне за запазването на цената на парното и топлата вода, казва инж. Любомир Спасов

Инж. Спасов, в какво състояние се намира в момента “Топлофикация Перник” АД?

-Непрекъснато осъществяваме ремонти и обновления на съоръженията, за да имаме сигурност и да намалим до минимум аварийността.

През последите години обърнахме сериозно внимание на техническото и финансово състояние на Предприятието. Във всички случаи осъществените реконструкции са капиталоемки и решението за тяхното изпълнение е въпрос на бизнес решение и целесъобразност. Изготвили сме нов дългосрочен план, по който се движим стриктно, за да подобряваме и развиваме Предприятието.

-Готова ли е “Топлофикация Перник” АД за зимния сезон?

-Да, готови сме. Персоналът е добре подготвен, съоръженията са готови за работа.

-В пресата излезе информацията, че сте подали инвестиционно намерение като допълнително гориво да използвате биомаса. До колко това може да стане факт и как ще се отрази на цената на топлоенергията, заплащана от потребителите?

-За новото ни инвестиционно намерение ще бъде проведена нова процедура съгласно Закона за опазване на околната среда. Надяваме се да получим разрешение и да ни бъде дадена възможност да реализираме нашия проект. Внедряването на биомасата ще спомогне за запазването на цената на парното и топлата вода. Това се дължи на факта, че биомасата е по-евтино гориво.

-Ще се наложи ли да инвестирате в нови съоръжения, ако получите “картбланш”?

Да, смилането на биомаса ще се извършва в нови съоръжения. Биомасата трябва да бъде на достатъчно дребна фракция, за да е подходяща за използване в нашите котли. Поради тази причина сме планували да закупим и шредиращи машини. Ще преустроим частично и Четвърти и Пети парогенератори.

-Разкажете ни повече за предимствата на централното отопление. Има ли то други алтернативи?

Централното топлоподаване е един от ефективните начини за отопление на домовете. То е екологичен, достъпен и евтин метод. При него има концентрация на изгарянето на горивото, което значително подобрява чистотата на въздуха. Използват се съвременни методи за очистване на димните газове, които са неприложими в печките. Един пример: Топлофикация на час изгаря 75 000 кг въглища. Електрофилтърът ни улавя не по-малко от 99% от емитираните фини прахови частици, което означава, че през комина се отделят прахови частици, колкото от горенето на едва 750 кг въглища, което е значително по-малко. Същевременно през този един час се отопляват всички училища, детски градини и ясли, държавни учреждения, болницата и около 20 000 частни дома. Това само разделено за частните жилища е по 37.5 гр/час въглища на жилище. В същото време домовете, които не са абонати на дружеството ни, но се отопляват на твърдо гориво /въглища, дърва и др./, за да поддържат комфортна температура горят минимум 2кг. въглища на час. И естествено емитират през комините си пълният букет от прах и аромати. С просто око се вижда, че отоплението с централно парно е над 50 пъти по-екологично и щадящо околната среда и хората от индивидуалното ползване на алтернативни методи за отопление.

Присъединяването към централното отопление става лесно. Необходимо е етажната собственост, след решение на Общо събрание, да подаде заявление към нас.

При централното отопление има по-високоефективно оползотворяване на отделената топлинна енергия. Климатиците и духалките работят на ток, което е много по-голям разход на средства – киловат топлинна енергия ние продаваме за 8.5ст., а ел. енергията струва около 25ст.

-Независимо от тези предимства, има един изграден негативен медиен образ за Топлофикациите в страната. Как може да се подобри имиджът Ви?

Като работим в посока да спечелим доверието на потребителите. Смятам, че важен принос имат и новите технологии в дейността ни Чрез тях ние се развиваме и усъвършенстваме изграденото дотук. Наравно с това екологията и опазването на околната среда трябва да са основен приоритет за всички нас.

-Как ще спечелите доверието на клиентите?

Чрез повече прозрачност и коректност в работата. Все повече от клиентите ни се възползват от предимствата, които дава системата за дистанционен отчет. Те получават информация за реалното си потребление всеки месец и така намаляват съмненията за правилното изчисление на потребяваната топлинна енергия. С дистанционния отчет допълнително се установяват и манипулации, като например опити за кражби на топлинна енергия

Нека поговорим и по една много тревожна тема за жителите на град Перник. Става въпрос за водния режим. Няма да Ви карам да коментирате в детайли, защото въпросите не трябва да са към Вас. Искам просто да ми кажете, гражданите на гр. Перник имат ли поне парно?

Ситуацията е изключително неприятна. Но независимо от водния режим, парно и топла вода ще има в гр. Перник. Използваме изграден алтернативен водоизточник в река Струма, за да се справим със трудната ситуация. Искрено се надявам в най-кратки срокове да бъде намерено решение на този проблем.

-Какво е бъдещето на топлофикационните дружества в страната? Оптимист ли сте, че трудностите, пред които сте изправени, могат да бъдат преодоляни?

-Тук не става въпрос за оптимизъм, а за сериозна работа. В последните 10 години всички ние се опитваме да променим и оптимизираме работата си. Важно е да въведем работещи европейски практики. За да подобрим бъдещето на топлофикационните дружества, се иска и политическа воля и подкрепа. Не бива да оставяме топлофикациите в страната ни на самотек.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *