“Топлофикация – Враца” с проект за производство на енергия от биомаса

Топлофикация Враца разработи инвестиционно предложение за реконструкция на водогреен котел за изгаряне на биомаса“, обяви изпълнителният директор инж. Радослав Михайлов.

Инвестиционното намерение се позовава на Закона за опазване на околната среда и Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда и по тази причина дружеството е публикувало официално уведомление до обществеността.

Искаме да извършим реконструкция на един от нашите водогрейни котли. Съоръжението е разположено на площадката на ОЦ „Младост“. Предвиждаме след извършването на ремонтните и строителни дейности да произвеждаме топлинна енергия, използвайки технология за оползотворяване на биомаса. Предвидили сме номиналната входяща топлинна мощност на съоръжението да бъде 16,87мв, като според плановете няма да има промяна в общия разрешен капацитет на площадката“, обясни изпълнителният директор на дружеството.

По думите му, биомасата е напълно екологично гориво и употребата и ще има положително въздействие, както върху влиянието на работата на дружеството върху околната среда, така и върху задържане на цената на топлинната енергия.

Причината за второто, е че биомасата е значително по-евтина от природния газ и използването и ще доведе до икономии за дружеството, а това неминуемо ще се отрази и в цената на топлинната енергия за крайния потребител. Не на последно място трябва да се има предвид, че биомасата е сред горивата, чието използване се насърчава от Европейския съюз във връзка със Стратегията 2050 и постигане на нулеви емисии.

На снимката: Инж. Радослав Михайлов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *